FOTO/ Održana sjednica Rijaseta

Islamska zajednica u BiH napravila plan i kreće u borbu protiv pošasti kockanja među vjernicima

Hronika28.06.18, 16:06h

Islamska zajednica u BiH napravila plan i kreće u borbu protiv pošasti kockanja među vjernicima
Data je saglasnost na izmjene i dopune Nastavnog plana i programa FIN-a, te saglasnost na Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji poslova i radnih mjesta Studentskog centra IZ u BiH i saglasnost na Odluku UO Studentskog centra IZ o raspisivanju konkursa za prijem studenata u studentski dom

 

Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana 48. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.


Na sjednici se razgovaralo o pošasti kockanja te planu aktivnosti Islamske zajednice s ciljem suprotstavljanja ovom društvenom problemu. Imenovan je koordinator za organizaciju takmičenja iz Kur'ana Časnog i dana saglasnost za imenovanje rukovodioca službe za vjerske poslove i službe za administrativno-pravne i ekonomsko-finansijske poslove u Muftijstvu zeničkom, saopćeno je iz Rijaseta.

 

Na sjednici se raspravljalo i o podjeli sredstava prikupljenih od fidje, te je zaključeno da je potrebno donijeti fetvu kojom će se osigurati da se ta sredstva troše samo za namjenu koja je definisana šerijatom. Data je saglasnost na izmjene i dopune Nastavnog plana i programa FIN-a, te saglasnost na Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji poslova i radnih mjesta Studentskog centra IZ u BiH i saglasnost na Odluku UO Studentskog centra IZ o raspisivanju konkursa za prijem studenata u studentski dom.

 

Data je saglasnost na Okvirni školski kalendar za medrese IZ i Bošnjačku gimnaziju za školsku 2018/2019. godinu. Donesena je i Odluka o formiranju džemata Enschede u Holandiji i izdvojena sredstva za podršku izgradnje medrese u Tutinu.

 

Rijaset je donio i više drugih odluka iz svoje nadležnosti te rješavao radno-pravni status uposlenika u Zajednici, među kojima je i imenovanje člana Izvršnog odbora Međureligijskog vijeća u BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook