Uložiće se više od 13 miliona KM

Hadžibajrić najavio kapitalne projekte u Starom Gradu: Podzemna garaža, utopljavanje zgrada, izgradnja sportske sale...

Hronika28.06.18, 14:31h

Hadžibajrić najavio kapitalne projekte u Starom Gradu: Podzemna garaža, utopljavanje zgrada, izgradnja sportske sale...
Posebno je istakao projekte koje kreditira Saudijski fond za razvoj, a to je izgradnja podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića, izgradnja sportske sale u OŠ „Edhem Mulabdić“, nadogradnja objekta Doma zdravlja Stari Grad, te utopljavanje zgrade Općine Stari Grad. Vrijednost projekata je viša od 13 miliona KM

 

Općina Stari Grad je za prvih šest mjeseci ove godine uradila više od 40 infrastrukturnih projekata u vrijednosti višoj od  1.400.000 KM,a koji su od velikog značaja ne samo za građane Starog Grada, nego za Kanton Sarajevo i državu BiH. 

 

Rekao je to načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić tokom  'doručka s novinarima', te  naveo da je Općina Stari Grad ulagala u rekonstrukciju putne infrastrukture (ulice, potporne zidove, rukohvate, saobraćajna ogledala, niše),  vodovodne i kanalizacione mreže, izgradnju dječijih i sportskih igrališta, te adaptaciju i sanaciju prostora na čitavom području općine. 

 

- Stavili smo akcent na komunalnu infrastrukturu, te smo radili rekonstrukcije kanalizacije, asfaltiranje, popločavanja. Dosta radova je završeno, ali do kraja godine je ostalo još više da se uradi. U ovoj godini ćemo izgraditi šest novih dječijih igrališta. Nna Vratniku i Širokači su već završena, igralište Bijela bašča se gradi, a počinju gradnje na lokacijama Nadmlini, Ablagijin sokak i na Obhođi - naveo je Hadžibajrić. 

 

Posebno je istakao projekte koje kreditira Saudijski fond za razvoj, a to je izgradnja podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića, izgradnja sportske sale u OŠ „Edhem Mulabdić“, nadogradnja objekta Doma zdravlja Stari Grad, te utopljavanje zgrade Općine Stari Grad. Vrijednost projekata je viša od 13 miliona KM. 

 

Za ove projekte je 1. juna ove godine raspisan Javni poziv zainteresiranim firmama da podnesu svoje prijave za pretkvalifikaciju, a Javni poziv će biti okončan 2. jula nakon čega će uslijediti evaluacija pristiglih ponuda od  Komisije, koja će izabrati najboljeg izvođača radova. 

 

Proces nadmetanja vodi se prema procedurama i pravilima Saudijskog fonda, a prema procjeni, procedura izbora izvođača radova može biti završena do jeseni, dok početak radova zavisi od ratifikacije Sporazuma o kreditu sa Saudijskim fondom za razvoj. 

 

- Međutim, realizacija ovih projekata će biti nakon izbora,  jer ne želim da neko kaže da se sve to radi zbog predizborne kampanje -  naglasio je Hadžibajrić. 

 

Počela je također i realizacija projekta rekonstrukcije puta od Bentbaše preko Šehove korije do Kozije ćuprije, lijevom obalom Miljacke, a Hadžibajrić je kazao da je projekt od velikog historijskog značaja za Sarajevo. 

 

Načelnik Hadžibajrić je doručak s novinarima upriličio u „Sunnylandu“, na olimpijskoj planini Trebević.   

 

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook