VIDEO/ Fabrika u vlasništvu Nijaza Hastora

Blokiran ulaz u fabriku: Njemački radnici štrajkuju protiv vlasnika iz BiH

Biznis Klub27.06.18, 18:52h

Blokiran ulaz u fabriku: Njemački radnici štrajkuju protiv vlasnika iz BiH
U pozadini štrajka i najave zatvaranja radnih mjesta je dugogodišnji sukob Grupe Prevent sa svojim najvećim kupcem – Volkswagenom

 

Već dvije sedmice traje štrajk radnika livnice Neue Halberg Guss u njemačkom Leipzigu.

 

Kompanija Neue Halberg Guss od januara je dio poslovne imperije bosanskohercegovačkog biznismena Nijaza Hastora. Proizvodi blokove motora i radilice za renomirane njemačke automobilske proizvođače, među kojima su Volkswagen i Opel.

 

Radnici štrajkuju jer je najavljeno zatvaranje pogona  do kraja naredne godione. čime bi 700 ljudi ostalo bez posla. Također, najavljeno je ukidanje 300 od 1.500 radnih mjesta u drugom pogonu u Saarbrückenu.

 

U pozadini štrajka i najave zatvaranja radnih mjesta je dugogodišnji sukob Grupe Prevent sa svojim najvećim kupcem – Volkswagenom.

 

Prema sindikatu njemačkih metalskih radnika, u štrajku učestvuje 450 uposlenika koji su se podijelili u tri smjene i ne dozvoljavaju ulazak kamiona u fabrički krug.

 

Sud u Leipzigu prije nekoliko dana je štrajkačima zabranio fizičku blokadu ulaza u fabriku i upravnu zgradu, međutim radnici su formirali ljudski lanac i ne dozvoljavaju pristup.

 

"Naš cilj je zaključivanje socijalnog sporazuma, odnosno očuvanja radnih mjesta", kaže Hein Volkmer, predstavnik sindikata metalskih radnika u Leipzigu.

 

U međuvremenu su Volkswagen i Opel prijavili usporavanje proizvodnog procesa zbog obustavljanja isporuka dijelova iz Leipziga.

 

 

 

(Nezavisne, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!