Dok broj izbjeglica raste

Grad u BiH koji migranti izbjegavaju u širokom luku: 'Pješačimo šest kilometara zbog interneta, inače kamp je jako dobar...'

Hronika25.06.18, 08:54h

Grad u BiH koji migranti izbjegavaju u širokom luku: 'Pješačimo šest kilometara zbog interneta, inače kamp je jako dobar...'
U prodavnicama i kafićima u kojima su ranije viđani, migranata danas nema. Lokalno stanovništvo kaže sve ih rijeđe viđaju

 

Dok broj migranata u BiH raste, njihov broj u azilantskom centru Delijaš se smanjuje. Iako tu imaju sve uslove, migranti ne žele smještaj nadomak Trnova, poručuju iz Ministarstva bezbjednosti BiH. Oni koju su tu smješteni poručuju kako su daleko od civilizacije, ali i migrantske rute, javlja N1.

 

Putem prema Delijašu ovog proljeća šetale su desetine migranta. Danas - samo dvojica.

 

Alijaza Goera i Akila Aršeda. Obojica su preko Hrvatske i Slovenije pokušala do Evrope, ali su vraćeni su u BiH.

 

"Hrvatska policija me je uhvatila, uzela novac, mobilni, moje azilantske papire i poderala ih", rekao je Aršed.

 

"Mislim da je loša ideja opet ići u Hrvatsku ili Sloveniju", dodaje Goer.

 

Sada su smješteni u Centru za Azilante Delijaš-Trnovo.

 

"Kamp je jako dobar, ima sve što je potrebno, hrana i sve je OK, ali nema internet. To je za nas veliki problem. U Srbiji je svaki kamp imao Wi-Fi", tvrdi Aršed.

 

Do Trnova šest kilometara pješače zbog interneta. Da bi se čuli sa porodicom i drugim migrantima.

 

"Moj otac živi u Austriji, u Beču. Zbog toga ja idem u Beč. Tamo je dobro, zaradiću neki novac. Moći ću slati svojoj porodici", pojašnjava Goer.

 

Cenar ima kapacitet od 154 mjesta. Poluprazan je kažu u Ministarstvu bezbjednosti. Procjenjuje se da ih je danas oko 50 u Centru, uglavnom porodica.

 

U prodavnicama i kafićima u kojima su ranije viđani, migranata danas nema. Lokalno stanovništvo kaže sve ih rijeđe viđaju.

 

Iako prihvaćeni, migranti ne žele da se zadrže u Trnovu. Kažu daleko su od drugih migranata, migrantske rute, i mogućnosti da stignu na željeno odredište.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook