NAJVEĆI USPJEH OD OSNIVANJA 1994. GODINE

Čak četiri zlata za 'injekciju bez vidljive igle', ali to nije sve... Nikad više priznanja za bh. inovatore

Biznis Klub23.06.18, 17:55h

Čak četiri zlata za 'injekciju bez vidljive igle', ali to nije sve... Nikad više priznanja za bh. inovatore
Najnovija priznanja bh. inovatori su osvojili na izložbama u Katowicama i Trinecu, dva susjedna grada u rudarskoj oblasti Šlezija, prvi u Poljskoj, drugi u Češkoj


 

Sa šest inovacija, predstavljenih tokom tri dana u Poljskoj i Češkoj, bosanskohercegovački inovatori osvojili su čak 15 priznanja. 


Najnovija priznanja bh. inovatori su osvojili na izložbama u Katowicama i Trinecu, dva susjedna grada u rudarskoj oblasti Šlezija, prvi u Poljskoj, drugi u Češkoj. 


Čak tri zlatne medalje dobio je Posušak Ivan Milićević, strojarski inženjer, za inovaciju „injekcija bez vidljive igle“. 


Dvije je dobio od organizacionih komiteta, a treću od Politehničkog univerziteta u Bukureštu. 


Vrijedno je istaći čime se rukovode na ovom Univerzitetu kada odabiru kome dodijeliti priznanje, a o čemu najbolje svjedoči sintagma: „Za izvanredno dostignuće u inovatorstvu, kroz posvećenost i upornu želju za pomicanjem granica u onome što može biti ostvareno putem nauke i tehnologije“. Tu je i ne toliko poticajna koliko izazovna službena deviza Univerziteta: „Kroz trnje do zvijezda“. 


Dvije zlatne medalje dobio je dr. sc. Fikret Alić, profesor na Mašinskom fakultetu u Tuzli, za „nano-magnetički filter fluida“. 


Zlatnu medalju bukureštanskog unverziteta dobio je i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog, za vodilicu lanca ručne motorne pile, koja ne koristi mašinsko ulje. Sadiković je dobio i srebrene medalje u oba grada. 


Srebrene medalje u Poljskoj dobili su Borko Babalj, iz Trebinja (naočale sa lećama bez okvira i bez krila za držanje na ušima) i Josip Gujić, Kakanj (držač za poravnavanje knjiga na policama), dok su u Češkoj nagrađeni bronzanim medaljama. 


Zoran Kutle iz Širokog Brijega dobio je srebrenu medalju u Češkoj, a bronzanu u Poljskoj, za "višečlanu spiralnu oprugu". 


Asocijacija inovatora Bosne i Hercegovine dobila je počasnu diplomu u Trinecu, zbog predstavljanja inovacija svojih članova na izložbi „Invent-Arena“. 


Cjelokupni dojam izuzetne uspješnosti potvrđuje i činjenica da je Svjetsku federaciju inovatorskih orgnizacija (IFIA) predstavljao njen direktor Husein Hujić, koji obavlja dužnost generalnog sekretara bh. Asocijacije. 


U ime bh. laureata, nagrade je u Katowicama preuzeo Predrag Kovač, stalni član Organizacionog odbora izložbe u Trinecu 


Povodom još jednog velikog uspjeha zadovoljstvo nastupom Asocijacije inovatora BiH izrazio je predsjednik Češke unije inovatora i racionalizatora Lukaš Zmekšal, saopćeno je iz ove asocijacije.


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook