Toplane više neće pljačkati građane

Toplane i Vlada KS-a kažnjeni novčanim kaznama zbog naplate takse građanima kojima je odavno isključeno grijanje

Hronika21.06.18, 08:03h

Toplane i Vlada KS-a kažnjeni novčanim kaznama zbog naplate takse građanima kojima je odavno isključeno grijanje
Prošle godine Gušić se obratio i Konkurencijskom vijeću BiH, koje je 7. juna donijelo rješenje kojim je kaznilo Toplane sa 54.000 KM, a Vladu KS-a sa 150.000 KM zato što su naplaćivali takse vlasnicima u čijim stanovima je odavno isključeno grijanje


Avdo Gušić sa Dobrinje jedan je od brojnih nezadovoljnih građana kome su Toplane naplaćivale grijanje iako ne koristi njihove usluge godinama. Sve ovo vrijeme Gušić se borio da dokaže da ovo preduzeće i Vlada KS-a na ovaj način nanose nepravdu građanima koji su isključeni sa sistema Toplana i na kraju je u tome uspio.

 

Na njegov zahtjev, Konkurencijsko vijeće BiH donijelo je rješenje kojim je naloženo Toplanama da moraju prekinuti zloupotrebljavanje monopolskog položaja naplaćujući fiksne iznose korisnicima koji su se isključili iz mreže, te im je dat rok od 30 dana da prestanu s tom vrstom naplate, prenosi Oslobođenje.

 

- Skoro 19 godina nisam korisnik Toplana. Nakon što se renovirao sistem grijanja 1999, poslao sam dopis Toplanama da ne mogu koristiti grijanje, jer mi je stan devastiran. Potom je nadležna komisija dolazila u stan, uvjerila se u uslove u kojima sam boravio i isključila me sa sistema, sa napomenom da je dokumentacija dostavljena naplatnoj i pravnoj službi i da mi se računi neće ispostavljati. Međutim, od januara prošle godine počeli su da mi šalju račune od 44,55 KM i nije mi jasno šta to trebam platiti kada ovolike godine nisam priključen na sistem. U dopisu Toplanama sam priložio dokumentaciju koja dokazuje da nisam korisnik njihovih usluga i da stanovi koji okružuju moj također ne koriste usluge, tako da nema ni promil osnova po kojem mi mogu ispostavljati bilo kakav račun. Nijednu fakturu nisam platio. Tražio sam da se izmijeni dio Uredbe o isporuci toplotne energije koji se odnosi na ovaj segment, međutim, ništa nisu htjeli da poduzmu - kazao je Gušić.

 

Prošle godine Gušić se obratio i Konkurencijskom vijeću BiH, koje je 7. juna donijelo rješenje kojim je kaznilo Toplane sa 54.000 KM, a Vladu KS-a sa 150.000 KM zato što su naplaćivali takse vlasnicima u čijim stanovima je odavno isključeno grijanje.

 

- Drago mi je što u našoj zemlji ipak postoji institucija koja štiti zakon i potrošače od pljačke. Odmah sam kontaktirao Toplane i tražio da se moje fakture storniraju. Rekli su mi da moram da podnesem zahtjev, što ću i učiniti - naveo je Gušić.

 

Ženja Ljubuškić, šef kabineta direktora Toplana, kazao je da ovo preduzeće neće više građanima kojima je odavno isključeno grijanje u stanovima slati račune, te da će ispoštovati rješenje Konkurencijskog vijeća BiH i platiti kaznu. Dodao je da rješenjem nije predviđeno vraćanje novca građanima koji su do sada plaćali dio računa.

 

- Od 53.000 korisnika na sistemu, 2.400 je privremeno isključenih. Od tog broja, 1.000 građana je isključeno na lični zahtjev, a ostali zbog neplaćanja računa - pojasnio je Ljubuškić.

 

On je istakao da Toplane imaju pravo na pokretanje upravnog spora pred Sudom BiH i na taj način bi mogli pokušati osporiti rješenje Konkurencijskog vijeća BiH.

 

 

(Oslobođenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook