Direkcija za evropske integracije

Evropska komisija proslijedila dodatna pitanja BiH: Evo na šta se odnose

Hronika20.06.18, 18:14h

Evropska komisija proslijedila dodatna pitanja BiH: Evo na šta se odnose
U saopćenju Direkcije se navodi da dodatna pitanja čine 20 posto pitanja iz Upitnika dostavljenog u decembru 2016. godine

 

Direkcija za evropske integracije saopćila je da je Evropska komisija danas proslijedila dodatna pitanja u svrhu pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU. 

 

U saopćenju Direkcije se navodi da dodatna pitanja čine 20 posto pitanja iz Upitnika dostavljenog u decembru 2016. godine. Sličan omjer dodatnih i pitanja u Upitniku imale su i države u regionu. 

 

Dodatna pitanja na engleskom jeziku dostupna su na web lokaciji http://www.dei.gov.ba/dei/direkcija/sektor_strategija/Upitnik/upitnik/default.aspx?id=20070&langTag=bs-BA

 

Kako je saopćeno, najviše dodatnih pitanja (106) odnosi se na politički kriterij, dok je u ekonomskom kriteriju Evropska komisija postavila 33 dodatna pitanja. Slijede poglavlje 19.

 

Socijalna politika i zapošljavanje (43), poglavlje 14. – Transportna politika (39), te poglavlje 26. – Obrazovanje i kultura (36)... 

 

Prva aktivnost Direkcije za evropske integracije bit će prevod dodatnih pitanja sa engleskog jezika. Nakon toga će ona biti unesena u informacioni sistem za podršku pripremi odgovora na Upitnik, a zatim će nadležne institucije pripremati doprinose za cjelovite odgovore Bosne i Hercegovine - navodi se u saopćenju. 

 

Dodaje se da će u nastavku realizacije ovog posla, doprinose nadležnih institucija tehnički finalizirati radne grupe i po potrebi ostala tijela u sistemu koordinacije procesa evropskih integracija. 

 

Svrha dodatnih pitanja je da pojasne prethodno dostavljene odgovore, konstatuju promjene u odnosu na odgovore na Upitnik i uključe podatke za 2017. koji ranije nisu mogli biti prikupljeni - saopćeno je iz Direkcije za evropske integracije. 

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook