Dragan Mektić o migrantskoj krizi

Nedostaje nam 500 graničnih policajaca, tražimo sredstva za opremanje nadležnih službi!

Front20.06.18, 14:01h

Nedostaje nam 500 graničnih policajaca, tražimo sredstva za opremanje nadležnih službi!
Tražimo da se dodatno zaposle granični policajci, ali nema sredstava, rekao je Mektić

 

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kazao je danas poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da svako treba raditi na vlastitom jačanju granica te da BiH ne može sama zaustaviti migrantsku krizu.

 

Ali, naglasio je Mektić, mogu se stvoriti materijalne pretpostavke i svi drugi kapaciteti kako bi se upravljalo tim procesima i zaštitila granica, jer će problem migracija trajati još dugo.

 

Te migracije su po svom karakteru, pojasnio je Mektić, nezakonite i ilegalne, a prema njegovim procjenama u BiH se trenutno nalazi oko 2.500 migranata.

 

- U ovoj godini je u BiH ušlo oko 6.500 migranata, što znači da ih je oko 4.000 izašlo iz zemlje - pojasnio je.

 

Naglasio je da od 2.500 graničnih policajaca koliko ih je predviđeno sistematizacijom, nedostaje njih 500 te da ni jedna agencija nema veću popunjenost od 65 posto.

 

- Tražimo da se dodatno zaposle granični policajci, ali nema sredstava. Molio sam predstavnike međunarodne zajednice i ambasada da nam pomognu, ali mi nemamo osnovnih sredstava da pregrupišemo policajce - istakao je Mektić.

 

Smatra da problem migracija nije prisutan samo u BiH te da na prostoru Srbije trenutno boravi oko 6.000 migranata.

 

Mekić je zaključio da Ministarstvo nije krivo za ovakvu situaciju te je tražio od poslanika da se iznađu sredstva za opremanje nadležnih službi.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook