bh. glumica i političarka u otvorenom pismu

Zana Marjanović: Kultura nije samo zabava za šačicu 'kulturnjaka', o tome sam četiri godine u Parlamentu FBiH...

Front18.06.18, 18:20h

Zana Marjanović: Kultura nije samo zabava za šačicu 'kulturnjaka', o tome sam četiri godine u Parlamentu FBiH...
Uzimajući u obzir dosadašnji nedostatak političke volje po pitanju podrške razvoju kulture, podrška Zakonu od priznatih članova naše zajednice će biti više nego neophodna da bismo imali ikakve šanse da ostvarimo cilj većeg investiranja u kulturu u BiH

 

Bh. glumica, političarka i aktivistkinja Zana Marjanović obratila se u otvorenom pismu umjetnicima, kulturnim radnicima i ljubiteljima kulturno- umjetničkih djelatnosti u BiH.

 

Njeno pismo prenosimo u cijelosti.

 

Poštovane kolege umjetnici, kulturni radnici i ljubitelji kulturno-umjetničkih djelatnosti,

 

obraćam vam se ovim putem sa namjerom da vas obavijestim o Prijedlogu Zakona o Izmjenama i Dopunama Zakona o porezu na dobit u Federaciji Bosne i Hercegovine koji će se naći na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH 19.06.2018. godine. 

 

Sa ciljem da organi vlasti prepoznaju i prihvate da je kultura nezaobilazan faktor transformacije društva u cjelini, a ne samo zabava za šačicu kako ih mnogi vole nazvati – “kulturnjaka”, tokom četiri godine mandata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, ukazivala sam na kulturološki, umjetnički i ekonomski značaj ulaganja u kulturu koja je vodeći brend u našoj zemlji i po čemu smo prepoznatljivi u svijetu.

 

Uprkos tome, kao i činjenici da od svih zemalja Evrope, BiH ima najmanju stopu izdvajanja iz budžetskih sredstava za kulturu, iz godine u godinu budžetska sredstva za kulturu se smanjuju. Svake sam godine prilikom usvajanja budžeta Federacije Bosne i Hercegovine, podnosila brojne amandmane na budžet tražeći da se sredstva povećaju. Obzirom da nije usvojen niti jedan od predloženih amandmana, zahtijevala sam da Vlada FBiH iznađe nove, dodatne načine finansiranja projekata kulture, jer ne postoje nikakve vanbudžetske mogućnosti. Sponzorima i donatorima je neisplativo donirati sredstva, jer ne samo da ne postoje nikakvi poticaji za njih, nego postoje dodatne obaveze. 

 

S tim na umu, a po uzoru na zemlje koje su uspješno iskoristile inovativne prakse u finansiranju kulture (Italija, Mađarska, Sjedinjene Američke Države), kolega zastupnik Sanel Razić i ja ispred Kluba SBB, nakon konsultacija sa ekonomskim stručnjacima, predložili smo izmjene Zakona o porezu na dobit FBiH.

 

Predloženim Zakonom o izmjeni i dopuni Zakona o porezu na dobit FBiH, uvodi se mogućnost umanjivanja obaveza obračunatog poreza na dobit u tekućoj godini do 20% ostvarene dobiti u tekućem periodu. Na taj način će se poreznom obvezniku koji izvrši donaciju ili sponzorstvo kulturnih i umjetničkih djelatnosti dozvoliti  da  aktivno učestvuje u razvoju kulture i umjetnosti u FBIH.  Time će imati i značajniji uticaj na kulturni život društva, kao i na oblikovanje javne svijesti o doprinosu svih vrsta kulturnog izražavanja boljem, bržem, i efektivnijem razvoju.

 

Predloženi Zakon ima za cilj primjenu prakse i pristupa u podupiranju umjetnosti i kulture koje su praksa u zemljama Evropske Unije, a koje su se pokazale kao efikasne alternative tradicionalnim modelima finansiranja. Jedan primjer je “Art Bonus” u Italiji u okviru kojeg je u 2014. godini primljeno preko 20 miliona Eura donacija u kulturno-umjetničke svrhe.

 

Uzimajući u obzir dosadašnji nedostatak političke volje po pitanju podrške razvoju kulture, podrška Zakonu od priznatih članova naše zajednice će biti više nego neophodna da bismo imali ikakve šanse da ostvarimo cilj većeg investiranja u kulturu u BiH- navodi u svom pismu Zana Marjanović. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook