tradicija stara više od 500 godina

Večeras u Pruscu otvaranje 508. 'Dana Ajvatovice': Legenda kaže da je Ajvaz-dedo klanjao i usnio...

Kultura17.06.18, 17:57h

Večeras u Pruscu otvaranje  508. 'Dana Ajvatovice': Legenda kaže da je Ajvaz-dedo klanjao i usnio...
Osim u Donjem Vakufu, sadržaji "Ajvatovice" bit će realizirani u Gornjem Vakufu, Bugojnu, Travniku, Novom Travniku, Jajcu, Busovači, Fojnici, Vitezu, te Livnu i Sarajevu

 

U Pruscu kod Donjeg Vakufa večeras će biti otvoreni 508. "Dani Ajvatovice", koji će u narednih 15-tak dana ponuditi posjetiocima veliki broj vjerskih, kulturnih i sportskih događaja. 

 

Osim u Donjem Vakufu, sadržaji "Ajvatovice" bit će realizirani u Gornjem Vakufu, Bugojnu, Travniku, Novom Travniku, Jajcu, Busovači, Fojnici, Vitezu, te Livnu i Sarajevu. 

 

Nakon otvaranja manifestacije, u Domu Hasana Kafije Pruščaka bit će upriličena umjetnička izložba "Tišina beskonačnosti", čiji su autori Sead i Halida Emrić. 

 

Ovogodišnji "Dani Ajvatovice" bit će završeni u nedjelju, 1. jula kada će kolone vjernika iz BiH i inostranstva krenuti put najvećeg dovišta muslimana u Evropi - Ajvatovice, gdje će biti organiziran prigodan vjerski program. 

 

Tradicija "Ajvatovice" stara je više od petsto godina. Legenda kaže da je čuveni prusački alim Ajvaz-dedo klanjao četrdeset sabah-namaza, moleći Allaha dž.s. da stanovnicima Prusca podari vodu. 

 

Klanjajući je zaspao i usnio kako su se sudarila dva bijela ovna i kako se od siline tog sudara stijena na jednom mjestu razdvojila. Probudio se kraj raspukle stijene iz koje se pojavila voda. 

 

U znak sjećanja na Ajvaz-dedinu molitvu, muslimani iz cijelog svijeta svake godine posjećuju Prusac.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook