BY VAHIDA DJEDOVIĆ, BH. PSIHOTERAPEUT

Imam 43 godine, stidim se da kažem, preljubnica sam... On je također u braku... Strast mi je pomutila razum, šta da radim?

ŽENA iN15.06.18, 12:24h

Imam 43 godine, stidim se da kažem,  preljubnica sam... On je također u braku... Strast mi je pomutila razum, šta da radim?
Bila je to ljubav na prvi pogled, jer kada su nam se pogledi sreli, desila se eksplozija. I, odmah smo znali. Od tog trenutka, naša veza je puna strasti, a često imam strah da mi strast ne pomuti razum

 


Vahida Djedović je bh. psihoterapeut i u svojoj praksi redovno se susreće i savjetuje mnoge Bosance i Hercegovce kako da riješe ljubavne i bračne probleme. U magazinu Azra odgovara čitateljici koja joj se obratila povodom sljedećeg problema: 

 
„Stidim se da kažem, ali ja sam preljubnica. Preljubu vršim s čovjekom koji je, također, preljubnik. Oboje smo u braku. Ja devet, a on trinaest godina. Imam kćerku, a on kćerku i sina. Oboje imamo po 43 godine. Moj brak se pretvorio u jednu pravu monotoniju, a onda je u našu firmu došao on. Drugo ime mu je Šarm. Bila je to ljubav na prvi pogled, jer kada su nam se pogledi sreli, desila se eksplozija. I, odmah smo znali. 


Od tog trenutka, naša veza je puna strasti, a često imam strah da mi strast ne pomuti razum. Posljednja tri-četiri mjeseca predlažem mu da se rastanemo od svojih bračnih drugova, ali on, nekako, oteže.  Te, danas će, te sutra će.  Ne kaže da se neće razvesti, ali kada ja potegnem to pitanje, on vrda. Veli da će razgovarati sa svojom ženom kad prilika bude povoljna.


Moj muž, kao i njegova žena, znaju da nas dvoje imamo neku šemu, ali on je svoju ženu ubijedio da su to samo glupe priče. Izgleda da mu je povjerovala, a ja sam svom mužu rekla da se desilo jednom. Muž je spreman oprostiti mi, zbog djeteta. Samo neka smo porodica. Ipak, mene drži i vuče strast. Šta da radim i dokle da čekam? Da li prva da se razvedem i dam njemu podstrek da učini isto?“


ODGOVOR: 


Kada bi se Milošu Obrenoviću obratio neko od njegovih službenika s glupom idejom, on bi rekao:

„Sedi di si, ni za di si nisi!“

Ja bih to isto rekla Vama, koja kažete da Vas je stid. I treba da Vas je stid. Ipak, ako je to tačno, za Vas ima nade.


 
Monotonija u braku, kažete?

 

Kada bračni drugovi provedu nekoliko godina skupa, počinju da podrazumijevaju jedno drugo i tako dolazi do monotonije. Ali, oboje su odgovorni za tu monotoniju. Ne može jedno biti odgovorno, ako vas je dvoje. Ljubav je kreativno stvaralaštvo i ljubav se gradi. Godinama. Zato je ljubav na prvi pogled golema glupost. Prije bih rekla da je to bio seks na prvi pogled. Ljubav na prvi pogled nam je nametnuta holivudskim filmovima, a posebno žene padaju na tu šarenu lažu. Pa na sve šarene laže, poput onih da su najljepše, najumilnije, najbožanstvenije…, žene  padaju na dupe, kao rosa na cvijeće. Pa još kada čuju:

 

„Gdje si bila cijelog mog života?“ „Nisam znao da nisam živio, sve dok tebe nisam upoznao. Otvorila si mi oči. Pokazala šta je život.“ „Vidio sam da je zvijezda pala s neba, ali, gle…! Ta zvijezda si ti“, kognitivni dio se onesposobi i predaju se tim slatkim, glupim lažima.

 

U realitetu, muškarci nisu naučeni da pokazuju emocije. To je kulturološki i tradicionalno. Oni su, i kada govore o emocijama, vrlo škrti, ali to nije zato što oni ne osjećaju. To je zato što nisu naučeni. Dakle, svaki muškarac koji prenaglašava emocije, laže. Ili, da koristim eufemizam, ne govori istinu.

 

Strast, kažete?

 

Strast je nastala od starogrčke riječi παθος (patos), a znači patnja, stradanje. Stoici su zagovarali ukidanje strasti zbog njene štetnosti. Budući da je strast osjećaj, svako od nas je dužan da nauči svoje osjećaje i da ih, u datim situacijama, kontroliše. I, da, moguće je kontrolisati strast, baš kao i ljutnju ili neki drugi osjećaj, ali, budući da za to treba imati mozga, a i rada na tome, ljudi jednstavno kažu da je to jače od njih samih. I dopuštaju da ih kontrolišu osjećaji. Dopuštaju da budu zarobljeni.

 

Kažete da se bojite da Vam strast ne pomuti razum, ali, žao mi je što moram da Vam kažem, Vi  razuma nemate. Dozvolili ste jednom osjećaju da Vam upropasti život.

 

Isto tako, žao mi je što moram da kažem da Vaš preljubnik neće ostaviti svoju ženu.  Jer, naveli ste da je ubijedio svoju ženu da priče koje su doprle do nje nisu istinite, a istraživanja pokazuju da će rijetko koji muškarac ostaviti svoju ženu zbog ljubavnice. Izuzev ako ga ne drma kriza srednjih godina i ako njegova draga ima dvadeset godina. Saberite se! Vi imate četrdeset tri.

 

Ovakve preljube su, po broju učestalosti, najučestalije, jer se dešavaju na radnom mjestu. Muškarci se, uglavnom, emocionalno ne vezuju u ovakvim prevarama, dok je za žene to rizično. Zbog hormona, koji se zove oksitocin, žene se emotivno vezuju, jer se ovaj hormon luči prilikom dojenja i prilikom seksualnog kontakta. Zato imamo razum i prije nego što se upustimo u neku radnju, treba dobro da razmislimo o tome. Da razmislimo koliko je to dobro za nas.

 

Stoga, ženo iz priče, razgovarajte sa svojim mužem. Pokušajte vratiti radost u svoj brak, jer uložili ste mnogo u taj odnos. Ne ostavljajte sve zbog gluposti. Razgovarajte i sa samom sobom i svoje nedoumice podijelite sa svojim partnerom. Šta Vas je navelo da potražite zagrljaj drugog muškarca? Otvoren i iskren razgovor sve rješava. Na kraju, ako zaista ne želite ostati u tom braku, onda je bolje i da se razvetedete, nego da lažete. Prvenstveno sebe, a onda i druge oko sebe. Zapitajte se šta ćete naučiti svoju kćer takvim svojim ponašanjem. Ako ne mislite na sebe, dužni ste i obavezni misliti na svoje dijete. Preuzmite svoje emocije u svoje ruke ili ćete otiće bestraga.

 

Više čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

***********************

Pogledajte bonus video!

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook