FOTO/ '77 miliona slika' u Sarajevu

Nezapamćena gužva u Historijskom muzeju BiH: Imate 77 dana da pogledate multimedijalnu čaroliju Briana Enoa

DEPO Art14.06.18, 09:46h

Nezapamćena gužva u Historijskom muzeju BiH: Imate 77 dana da pogledate multimedijalnu čaroliju Briana Enoa
Video segment instalacije čine radovi koje je Eno ručno oslikao na staklenim pločama, a osim zvučnog i vizuelnog sadržaja postavke, umjetnik kreirao i opuštajući, ugodni i meditativni ambijent u glavnoj izložbenoj dvorani Historijskog muzeja BiH

 

 

Sinoć je u prepunom Historijskom muzeju BiH i zvanično otvorena izložba "77 Million Paintings", multimedijalna instalacija britanskog umjetnika Briana Enoa.

 

Ovaj svestrani muzičar i producent prvi put se u Bosni i Hercegovini predstavlja svojom "vizuelnom muzikom", baziranom na njegovim stalnim istraživanjima svjetla kao umjetničkog medija i estetskih mogućnosti novih tehnologija.


Video segment instalacije čine radovi koje je Eno ručno oslikao na staklenim pločama, a osim zvučnog i vizuelnog sadržaja postavke, umjetnik kreirao i opuštajući, ugodni i meditativni ambijent u glavnoj izložbenoj dvorani Historijskog muzeja BiH.


Direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović istakla je da je ponosna što taj muzej i grad Sarajevo imaju priliku da ugoste ovog umjetnika. Također je navela da je već sama najava gostovanja Briana Enoa izazvala veliku pažnju u regiji, te da je i ova postavka značajna u razvoju Sarajeva kao centra kulturnog turizma.


Direktorica British Councila za Bosnu i Hercegovinu Larisa Halilović istakla je da oni obično kao organizatori izložbe prave za region, ali da se ovaj put izložba održava samo u Sarajevu.


Govoreći o izložbi "77 Million Paintings", Halilović je rekla da je ona spoj tehnologije i umjetnosti, inovacije i kreativnosti.


Brian Eno je u obraćanju naveo da je u Sarajevu bio tokom rata i neposredno nakon rata na koncertu benda U2 na kojem je i učestvovao. Brian Eno je inače zajedno sa Bonom Voxom, frontmenom benda U2, autor pjesme "Miss Sarajevo".


- Divno je vidjeti ovdje nešto što izgleda kao normalan život - rekao je Eno o Sarajevu u kojem se našao nakon dužeg vremena.


Komentirajući izložbu, istakao je da je svaka postavka drugačija, tako da je i ova sarajevska prilagođena glavnom gradu BiH.


Izložba "77 miliona slika" trajat će u Historijskom muzeju BiH do 29. augusta, simboličnih 77 dana.


Postavka putuje svijetom od prvog predstavljanja 2006. godine u Tokiju i od tada je gostovala u više od 30 galerijskih i historijskih prostora.


Ako ste sinoć propustili otvaranje izložbe u Sarajevu, zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte šta vas narednih 77 dana očekuje u Historijskom muzeju...


(FENA/ad/Foto: A.Beganović)Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!