gdje na more ovog ljeta

Iznenadit ćete se gdje je najjeftinije: Od Makarske, preko Neuma do Turske - pogledajte cijene!

Lifestyle13.06.18, 11:56h

Iznenadit ćete se gdje je najjeftinije: Od Makarske, preko Neuma do Turske - pogledajte cijene!
S obzirom da se radi o smještaju bez obroka, sigurno je da će veliki dio novca otići upravo na hranu, a ako odlučite jesti u restoranima itekako bi se mogli iznenaditi visokim cijenama

  
Bliži se sezona godišnjih odmora. U ponudi turističkih agencija mogu se pronaći različiti aranžmani, od onih na Jadranskoj obali do Turske i egzotičnih zemalja, a odabir ovisi o dubini džepa svakog pojedinca. Za vas smo uporedili cijene smještaja u nekim poznatim turističkim odmaralištima...


Za osmodnevni odmor u hotelu u susjednoj Hrvatskoj ovoga ljeta građani Bosne i Hercegovine morat će izdvojiti mnogo više od prosječne plaće. Sudeći po ponudama turističkih agencija i cijenama smještaja na stranici Booking.com, odmor na Jadranskoj obali skupo će doći Bosance i Hercegovce, ako odluče na more ići u srcu sezone- piše Faktor.

 

U Makarskoj, jednoj od najčešćih destinacija koju za svoj godišnji odmor biraju bh. građani, cijene dvokrevetnih soba ili apartmana na Bookingu se kreću od 100 do 600 KM. Tako je prosječna cijena jednog noćenja za dvije osobe krajem jula u klasično, ne pretjerano moderno opremljenom apartmanu u ovom gradu 200 KM, što će za sedam noćenja izaći 1400 KM. S obzirom da se radi o smještaju bez obroka, sigurno je da će veliki dio novca otići upravo na hranu, a ako odlučite jesti u restoranima itekako bi se mogli iznenaditi visokim cijenama.

 

Za one koji bi ipak sebi priuštili hotel, noćenje u dvokrevetnoj sobi sa pogledom na more u Hotelu Meteor sa četiri zvjezdice za dvije osobe iznosi 489 KM što je za sedam noći 3423 KM. Polupansion za dvije osobe iznosi 542 KM, dakle za sedam noćenja 3794 KM. Nešto skuplji je Hotel Park koji isto ima četiri zvjezdice. Noćenje sa doručkom u sobi sa pogledom na more je 587 KM (4109 sedam noćenja), a polupansion u ovoj sobi je 665 KM (4655 sedam noćenja).

 

Provjerili smo i cijene pojedinih hotela u Brelima.

 

Noćenje za dvije osobe sa doručkom u Bluesun Hotelu Soline sa tri zvjezdice košta 732 KM, što za osam dana iznosi 5124 KM. Ista usluga u Hotelu Berulia sa četiri zvjezdice košta 768 KM sa doručkom, dok je premium soba sa terasom i pogledom na more 1098 KM (7686 KM za sedam noćenja).

 

Dvokrevetni apartmani u ovom odmaralištu na Makarskoj rivijeri mogu se naći po cijenama od 80 KM pa čak do 1100 u zavisnosti od lokacije, opremljenosti i luksuza. One koje ćete platiti između 80 i 100 KM su poprilično skromno opremljeni, često se nalaze u prizemljima bez balkona, terasa ili su na udaljenim lokacijama od plaže.

 

U Dubrovniku dvokrevetni apartman čak i 1500 KM za noć

 

S obzirom na to da je Dubrovnik najpoznatija turistička destinacija za turiste koji dolaze iz cijelog svijeta, ne čudi što su cijene smještaja u ovom gradu više od ostatka Dalmacije.

 

Dvokrevetni apartmani preko Bookinga se mogu naći po cijeni od 120 pa čak do 1500 KM za noć, dok se većina kreće oko 300-350 KM po noći. Noćenje sa doručkom u dvokrevetnoj sobi luksuznog Hotela Dubrovnik Palace iznosi 687 KM što je za osmodnevni odmor jednog para 4809 KM. U Hotelu Kompas sa četiri zvjezdice noćenje sa doručkom par će platiti 775 KM (5425 KM sedam noćenja), dok će oni koji se zadovoljavaju skromnijim uvjetima Hotel Splendid sa tri zvjezdice platiti 349 KM za istu uslugu (2443 KM sedam noćenja).

 

S obzirom na to da bh. građani u Hrvatskoj borave u apartmanima ili hotelima u kojima imaju samo doručak ili polupanson, očigledno je da će imati još troškova pored puta. Poneka kafa na rivi, piće, sladoled, ručak ili večera sigurno će koštati naše građane mnogo više od one cijene na koju su navikli u BiH.

 

Tek nekoliko hotela u Hrvatskoj nudi all inclusive ponude, koje koštaju mnogo više od onih u Turskoj.

 

All inclusive isplativiji u Turskoj nego u Hrvatskoj

 

Tako će jedna osoba u Aminess Grand Azur hotelu sa četiri zvjezdice u Orebiću za light all inclusive ponudu platiti 195 KM, što je za sedam noćenja 1129 KM. All inclusive Bluesun Hotel Bonaca na Braču košta 177 KM po osobi, dakle sedam noćenja će jednu osobu koštati 1239 KM.

 

Za toliko novca možete priuštiti čitav aranžman u Turskoj u nekom od prosječnih hotela koji uključuje avionsku kartu, prijevoz do hotela sa aerodroma, usluge turističkog vodiča i all inclusive uslugu. U cijenu ponude agencija jedino ne ulaze avionske takse koje iznose oko 150 KM.

 

U ponudama nekih bh. turističkih agencija može se naći osmodnevno putovanje u Kemer, sa noćenjem u hotelu sa četiri zvjezdice Fame Residence Beach i all inclusive uslugom koje po osobi košta 972 KM. Osmodnevni boravak u hotelu sa pet zvjezdica Daima Biz koštat će vas 1184 KM, dok ćete za luksuzni hotel Botanik Hotel & Resort u Alanyi platiti 1394 KM po osobi. Ako izaberete Bodrum, u jednom od hotela sa četiri zvjezdice mogli biste provesti osmodnevni odmor za 1099 KM.

 

Iako je Turska u odnosu na hotele u Hrvatskoj dosta povoljnija, sve više građana koji ne mogu mnogo novca priuštiti na godišnji odmor i smještaj u hotelima, nekoliko dana tokom ljeta provode u Neumu ili na pojedinim mjestima u Crnoj Gori gdje se još mogu naći jeftine sobe i apartmani.

 

A kako se kreću cijene u Crnoj Gori, Neumu i nekim drugim inostranim egzotičnim čitajte ovdje

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

*********************

Pogledajte bonus video!

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook