Sklapanje sporazuma inicirala odbrana optuženog

Nikola Simić priznao krivnju: Osuđen stražar iz KPZ-a koji je pustio Sejfovića da pobjegne

Hronika12.06.18, 14:47h

Nikola Simić priznao krivnju: Osuđen stražar iz KPZ-a koji je pustio Sejfovića da pobjegne
Vasvija Vidović koja zastupa optuženog Šimića govoreći o olakšavajućim okolnostima na strani njenog branjenika kazala je kako je on Sejfovića u šetnju izveo po naredbi nadređenog koji je svjedočio o tome, a ne samoinicijativno kako je prvobitno stajalo u optužnici Tužilaštva KS

 

Nikola Simić, zatvorski stražar KPZ-a Sarajevo, osuđen je danas u Kantonalnom sudu u Sarajevu na šest mjeseci zatvora zbog učešća u bjekstvu Amela Sejfovića iz ovog zatvora u septembru prošle godine.


Presuda Simiću izrečena je danas nakon što je Sudsko vijeće kojim predsjedava sutkinja Rozita Šimić prihvatilo sporazum o priznanju krivnje koji je Simić sklopio sa Tužilaštvom KS, prenosi Faktor.

 

Nakon što je  sporazum predložila odbrana optuženog, postupak protiv Simića je izdvojen u odnosu na Amela Sejfovića i ostale kojima se također sudi zbog Sejfovićevog bjekstva iz KPZ-a Sarajevo.

 

Tužilac Igor Dubak potom je precizirao optužnicu u odnosu na Simića kojem je na teret stavljeno krivično djelo protivpravno oslobađanje osobe lišene slobode.

 

Odluku o skalapanju sporazuma sa optuženim Simićem Tužilaštvo je pojasnilo danas u sudnici kazavši da je sklapanje sporazuma inicirala odbrana optuženog.

 

- Analizirani su dokazi koji terete optuženog zahvaljujući kojima je isključen umišljaj u ovom slučaju te su utvrđene olakšavajuće okolnosti koje su na njegovoj strani poput mladosti optuženog, činjenice da nije kažnjavan, te da se iskreno pokajao zbog propusta u svom radu koje su imale za posljedicu bjekstvo - kazala je danas u sudnici tužiteljica Maja Pašić te uložila dokaze u sudski spis.

 

Vasvija Vidović koja zastupa optuženog Šimića govoreći o olakšavajućim okolnostima na strani njenog branjenika kazala je kako je on Sejfovića u šetnju izveo po naredbi nadređenog koji je svjedočio o tome, a ne samoinicijativno kako je prvobitno stajalo u optužnici Tužilaštva KS.

 

- Moj branjenik nije ispoštovao pravila i nije izvršio detaljan pretres zatvorenika i skinuo ga golog samo zato što to nije bilo uobičajeno u takvim momentima - kazala je Vidović.

 

Istakla je da se Simić na priznanje krivnje odlučio samo kako bi izbjegao dugotrajni sudski postupak koji bi zasigurno trajao i nekoliko godina.

 

Vijeće je nakon izlaganja Tužilaštva i odrbane prihvatilo sankciju koje su strane u postupku i dogovorile te izreklo presudu optuženom. Odlučeno je i da će se Šimiću u kaznu uračunati vrijeme do sada provedeno u pritvoru. Simiću je naloženo i da plati troškove sudskog postupka koji se vodio protiv njega.

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook