Suđenje Zukiću i ostalima

Kako se zapošljavalo u javnim preduzećima: Za posao u Elektrodistribuciji novac i članska karta SDA

Hronika11.06.18, 14:48h

Kako se zapošljavalo u javnim preduzećima: Za posao u Elektrodistribuciji novac i članska karta SDA
Keserović je rekao da se odlučio podići kredit za sredstva, ali je prethodno htio garancije. U komunikaciji s Alihodžićem i Karavdićem, kako je kazao svjedok, utvrdili su koja dokumentacija je potrebna za zapošljavanje, a sugerisano je i da treba izvaditi i člansku kartu Stranke demokratske akcije (SDA)

 

Na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu je izjavio da je optuženom Ramizu Karavdiću predao kovertu sa 16.000 maraka koje je dobio od inspektora.

 

Sead Keserović, uposlenik Elektrodistribucije u Zavidovićima koji je dobio imunitet od krivičnog progona, rekao je da je sina Ismeta htio zaposliti u firmu gdje radi, prenosi Detektor.

 

Prema njegovim riječima, raspitivao se među kolegama ima li šanse za to i Ismet Alihodžić mu je kazao da poznaje čovjeka koji to može završiti. Alihodžić je napomenuo da se radi o rođaku njegove supruge – Ramizu Karavdiću.

 

- Ramiz me nazvao i rekao da može zaposliti moga sina, ali da to košta 16 somova. Nisam bio siguran šta mu to znači, a on mi je kazao da sam glup i da se radi o hiljadama - naveo je svjedok.

 

Keserović je rekao da se odlučio podići kredit za sredstva, ali je prethodno htio garancije. U komunikaciji s Alihodžićem i Karavdićem, kako je kazao svjedok, utvrdili su koja dokumentacija je potrebna za zapošljavanje, a sugerisano je i da treba izvaditi i člansku kartu Stranke demokratske akcije (SDA).

 

Prikupljenu dokumentaciju Keserović je, kako je rekao, predao Alihodžiću. Kako se za dva mjeseca ništa nije desilo, svjedok je otišao kod optuženog Karavdića.

 

- Rekao sam da mi je sve to sumnjivo, da ne želim više takvu uslugu i da mi vrate papire. Tražio je od mene strpljenje i uputio me na Senada Traku, a on kasnije na svog sina Nedžada. Oni su kao mogli brže vratiti dokumente - kazao je svjedok.

 

Prema kazivanju Keserovića, on se kasnije obratio svom bivšem šefu Šemsi Pejiću i obrazložio mu šta je uradio. Narednog dana, prema riječima Keserovića, uslijedio je poziv Ediseja Sjerotanovića, direktora Podružnice Elektrodistribucija Zenica.

 

- Rekao mi da je to krivično djelo i ako ja to ne prijavim policiji, on će - dodao je Keserović.

 

Nakon što je dao iskaz Federalnoj upravi policije i Tužilaštvu Kantona Sarajevo, te istražnim agencijama, Keserović je rekao da je ozvučen, a i telefon mu je bio pod mjerama. Dobio je instrukcije da se ne javlja tada osumnjičenima, ali je Karavdića sreo te su dogovorili susret.

 

- Inspektori su mi donijeli keš, dali mi novac… Otišao sam na dogovoreno mjesto i čekao Ramiza. Došao je iz pravca Ribnice. Dao sam mu pare i rekao da me više ne zove - kazao je svjedok.

 

Bivšeg generalnog sekretara SDA Amira Zukića, te Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku, Ramiza Karavdića, Eseda Džananovića i Asima Sarajlića optužnica tereti za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim preduzećima.

 

Advokat Senad Pizović, branilac optuženog Senada Trake, pitao je svjedoka zašto je ponovo aktivirao plan zaposlenja sina uz pomoć tih ljudi, s obzirom da je uporno tražio papire nazad s obrazloženjem da odustaje.

 

- To pitajte policiju - rekao je svjedok.

 

Nastavak suđenja je zakazan za 18. juni.

 

 

(Detektor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!