bivš čelnik dinama u gadnom problemu

Izdat nalog za Mamićevo hapšenje, određen mu istražni zatvor: Evo koliko će morati vratiti državi

Hronika06.06.18, 17:39h

Izdat nalog za Mamićevo hapšenje, određen mu istražni zatvor: Evo koliko će morati vratiti državi
Osim novca na popisu imovine koju će u slučaju pravomoćnosti presude oduzeti država su stanovi i garaže još neke nekretnine poput dviju šuma, brod, te automobil "Bentley" i "Audi"

 

Bivši čelnik i sadašnji savjetnik Dinama Zdravko Mamić, njegov brat Zoran Mamić i poreznik Milan Pernar temeljem nepravomoćne presude osječkog Županijskog suda morat će vratiti državi oko 80 milijuna kuna (oko 11 milijuna eura), koliko su sebi pribavili imovinske koristi. 

 

Budući da je po mišljenju tužiteljstva kaznenim djelima Zdravku Mamiću pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 52,03 milijuna kuna (oko 7,2 milijuna eura), sud je naredio oduzimanje te koristi u tom iznosu od Zdravka Mamića, ali i njegove supruge i kćerke, navodi Hina. 

 

Osim novca na popisu imovine koju će u slučaju pravomoćnosti presude oduzeti država su stanovi i garaže još neke nekretnine poput dviju šuma, brod, te automobil "Bentley" i "Audi". 

 

Iako je tužiteljstvo smatralo da je Zoranu Mamiću pribavljena korist u iznosu od 38,1 milijun kuna, sud je zaključio kako nije nepobitno dokazana tvrdnja tužiteljstva o šteti za državni proračun, te naredio oduzimanje protupravne imovinske koristi, u iznosu od 25,8 milijuna kuna. 

 

Sud smatra da je i prvookrivljeni Milan Pernar također ostvario protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od dva milijuna kuna, pa kuća u vlasništvu njegove bivše supruge Tajane Pernar i automobil VW EOS, kao dio protupravne imovinske koristi postaje vlasništvo RH. 

 

Svu protupravnu imovinsku korist okrivljenici su dužni predati u vlasništvo u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude, a sve okrivljenike sud je obvezao na plaćanje troškova postupka, u paušalnom iznosu od 10 tisuća kuna, dok će se o preostalim troškovima odlučiti naknadno. 

 

Osječki Županijski sud je u srijedu je, temeljem nepravomoćne presude kojom je Zdravko Mamić osuđen na šest i pol godina zatvora, dao nalog za njegovim uhićenjem i odredio mu istražni zatvor s obzirom da je zatvorska kazna na koju je osuđen dulja od pet godina, navodi Hina.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook