LIDER HDZ-A NEUGODNO IZNENAĐEN

Čović pisao ambasadorima u BiH i OHR-u: Nije primjereno proglašavati me glavnim krivcem

Front05.06.18, 11:11h

Čović pisao ambasadorima u BiH i OHR-u: Nije primjereno proglašavati me glavnim krivcem
Kao legitimni predstavnik hrvatskog naroda u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine te kao predsjednik stranke koju ste, na neprimjeren i neprihvatljiv način, javno prozvali kao glavnog krivca ističem kako sam bio neugodno iznenađen priopćenjem i njegovim sadržajem

 

Predsjednik HDZ-a i član Predsjedništva BiH Dragan Čović pisao je ambasadorima Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Holandije, Španije, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, te Uredu visokog predstavnika i OSCE-a.

 

Pismo prenosimo u cijelosti.

 

"Poštovani!

 

Prije četiri dana u javnosti se pojavilo pismo za koje mediji tvrde da su ga potpisali predstavnici veleposlanstava Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Nizozemske, Španjolske, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, te Ureda visokog predstavnika i OSCE-a.

 

Dalje, mediji navode kako u tome pismu, jer ja osobno nisam dobio primjerak navedenoga, Hrvatsku demokratsku zajednicu Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) označavate kao stranku koja nije istinski zainteresirana za provođenje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o kaznenom postupku, kojim bi se zadovoljili međunarodni standardi te osigurao učinkovit rad tužiteljstva i suda na razini BiH.

 

Kao legitimni predstavnik hrvatskog naroda u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine te kao predsjednik stranke koju ste, na neprimjeren i neprihvatljiv način, javno prozvali kao glavnog krivca ističem kako sam bio neugodno iznenađen priopćenjem i njegovim sadržajem, za koje odgovorno tvrdim da nema nikakve veze sa stvarnošću.

 

Tragom navedenoga, želim Vas informirati o nekoliko bitnih činjenica:

 

- proces pripreme izmjena ovog zakona u smislu provedbe predmetne odluke Ustavnog suda BiH ni po čemu se ne razlikuje od ostalih sličnih procesa koji imaju svoj točno definiran metodološki i institucionalni slijed;

 

- u pripremi prijedloga izmjena zakona sudjelovala je međuresorna radna skupina sastavljena od renomiranih stručnjaka, predstavnika relevantnih institucija s različitih razina, koji su vrlo dobro upućeni u navedenu tematiku, ali i potpuno svjesni svih standarda, kako profesionalnih tako i u smislu poštivanja vladavine prava i temeljnih ljudskih prava, što je i osnova onoga što nalaže odluka Ustavnog suda;

 

- tijekom postupka pribavljena su sva potrebna mišljenja svih relevantnih institucija i ta su mišljenja, prema informacijama kojima raspolažem, u cijelosti pozitivna;

 

- osim radne skupine, u kreiranju prijedloga rješenja sudjelovao je i ekspertni tim koji je financiralo i čiji rad je pratilo Veleposlanstvo SAD-a. Podsjećam Vas i da su u okviru ovoga procesa bile predviđene i javne konzultacije na kojima su se mogle iznijeti sve sugestije, eventualne primjedbe i prijedlozi poboljšanja te dati jasna ocjena šire zainteresirane javnosti za prijedloge s kojima su izašli radna skupina i stručni tim Veleposlanstva SAD-a, što je samo po sebi dovoljno jamstvo transparentnosti i vjerodostojnosti cijelog procesa.

 

- Imajući u vidu izuzetno veliko zanimanje dijela međunarodne javnosti za ovo pitanje, iznenađuje, međutim, da nitko nije reagirao niti je imao primjedbu tijekom razdoblja konzultacija, koje su bile otvorene čak dvadeset i jedan dan.

 

- O sadržajima prijedloga koje je kreirala radna skupina trebalo se očitovati i Vijeće ministara, ali iz nepoznatog razloga do današnjeg dana nisu stavljeni na dnevni red, a o zakonodavnom postupku u okviru kojeg bi se dodatno vrednovali da i ne govorimo.

 

Dakle, prijedlozi koji su izneseni u smislu provedbe odluke Ustavnog suda nisu i ne mogu biti prijedlozi niti jedne stranke, pa ni HDZ-a BiH. To u suštini nisu ni prijedlozi ministra pravde, budući da se tim pitanjem bavilo posebno ustrojeno stručno tijelo, a o svim sadržajima tek se trebaju očitovati i Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH na način predviđen ustavom i zakonom.

 

Tragom navedenog, uvjeren sam kako nema mjesta za slobodne i proizvoljne procjene kojima se potpuno neopravdano odgovornost nastoji prebaciti na teren djelovanja političkih stranaka. Takav pristup je izrazito tendenciozan i ničim utemeljen, iz naprijed navedenih razloga. HDZ BiH je samo jedna od parlamentarnih stranaka, a činjenica da je njezin ministar na čelu resornog ministarstva ne predstavlja ništa jer on zapravo ne kreira prijedloge koje nalazite spornim.

 

Proces izmjena svih zakona, pa tako i Zakona o kaznenom postupku, mora pratiti ono što je definirano našim ustavom i zakonima, uz što preciznija određenja i odredbe koje jamče učinkovitost pravosudnih i agencija za provođenje zakona u smislu uporabe potrebnih istražnih radnji, ali i istovremene zaštite temeljnih ljudskih prava.

 

Osjećam dužnost upoznati Vas da Vaši istupi, koji su zasnovani na nepotpunim informacijama, nepotrebno doprinose stvaranju negativne percepcije javnosti, a da pri tome izvan svih standarda sudjelujete u politizaciji jednog važnog unutardržavnog pitanja u predizbornoj kampanji, čime postajete dio nje, što je apsurdno.

 

Pozivam Vas da pomognete da se diskusiju o ovom veoma važnom pitanju vrati u okvire struke i institucija jer očito postoji potreba za istinitim i kvalitetnijim informiranjem, a kako bi se kompetentno i konstruktivno moglo sudjelovati u raspravi o ovom pitanju. Izbjegavanjem suvišne politizacije smanjili bi se nepotrebni i neprimjereni pritisci, a domaće institucije bi neometano mogle završiti posao oko primjene optimalnih rješenja sukladno najboljim međunarodnim praksama i standardima", stoji na kraju Čovićevog pisma upućenog na adrese ambasada Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Holandije, Španije, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, te Uredu visokog predstavnika i OSCE-a.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook