SANELA PRAŠOVIĆ/ KRIK ZA SPAS SELMIRA MAŠETOVIĆA, BH. STUDENTA UHAPŠENOG U TURSKOJ

Zašto šuti službeno Sarajevo?! Ako neće Bakir, hoće građani! Da šutim dok dijete leži u tamnici - ja to ne mogu!

Hronika03.06.18, 19:44h

Zašto šuti službeno Sarajevo?! Ako neće Bakir, hoće građani! Da šutim dok dijete leži u tamnici - ja to ne mogu!
Bh. novinarka poziva građane da se udruže i traže od turskih vlasti puštanje na slobodu Selmira Mešetovića, ili da se organizuju u prikupljanju pomoći za njegovu odbranu, jer država BiH to neće da učini. Kao i uvijek, njeni građani nisu njena briga!

 

Bh novinarka Sanela Prašović, potaknuta užasom koji više od deset dana proživljava Selmir Mašetović, 22-godišnji student koji je uhapšen u Turskoj pod sumnjom da je pripadnik tzv. "Gulenovaca", na svom Facebook profilu objavila je dirljiv status, u kome se obratila građanima Bosne i Hercegovine, s obzirom da zvanični predstavnici vlasti, predvođeni Bakirom Izetbegovićem kao predsjedavajućim Predsjedništva BiH, neće da pomognu ovom mladiću i njegovor porodici u odbrani od strašnih optužbi Erdoganovog sistema.

 

Ona poziva bh. građane da se udruže i traže od turskih vlasti puštanje na slobodu Selmira Mašetovića, ili da se organizuju u prikupljanju pomoći za njegovu odbranu, jer država BiH to neće da učini. Kao i uvijek, njeni građani nisu njena briga!

 

Pročitajte status Sanele Prašović:         

 

Selmir Mašetović je rođen 19. septembra 1994. godine.  Danas, dakle, ima 23 i po godine. Dvadeset i četiri napunit če 19. septembra.


Razmišljam o njemu otkako je prije nekoliko dana objavljena vijest da je uhapšen u Turskoj. Dijete. Pravo. I slike kad mu pogledam, vidim samo dijete. Kao i što je moja Lana. Ona je rođena 1995. godine.


Selmir je uhapšen pod optužbom da je navodno Gulenovac. To je u Turskoj sada strašno. Dijete je inače student.


Gulen je inače u Turskoj optužen za državni udar, a njegova organizacija FETO da je teroristička. Prije nekoliko godina Gulen je jos bio Erdoganov vjerni drug pa su i Gull i Erdogan svečano otvarali Gulenove skole. I u našem Sarajevu su to učinili.


Selmir, bh. student je uhapsen, kažu, 22. maja, a Erdogan je u Sarajevu održao veličanstven skup u Zetri 20. maja. Dočekan fino, primljen kako treba, državnički, ispraćen fino.


I dok slušamo ovih dana vapaje medija, javnih ličnosti, oca Selmirovog, građana BiH... službeno Sarajevo šuti. 
Ni glasa. Zašto? 


Šuti i ambasador Turske u BiH.


Naša Ambasada u Ankari, čini mi se, reče da nemaju novca za advokata jer onaj turski, po službenoj duznosti, ne želi da brani našeg Selmira.


Čiji je Selmir?
Čiji je to sin?
Čiji je državljanin?


Da li će Bakir Izetbegović da izađe iz hibernacije i pređe u interakciju, pa se dohvati telefona i kaže Erdoganu: "Slušaj Erdogane, odmah da si pustio to naše dijete! Želim ga prvim letom nazad u Sarajevu vidjeti, inače ćemo prekinuti sve diplomatske odnose sa Turskom!”


Ili bar da kao pravi predsjednik sazove press konferenciju i kaže: "Država će odmah angažovati i platiti advokata za odbranu Selmira Mešetovića, a ja ću osobno tražiti od turskog predsjednika hitno puštanje na slobodu našeg drzavljanina!”


Morao bi to. Tako se ponašaju državnici. Jer BiH nema ništa ni sa Erdoganom ni sa Gulenom. Jer naša djeca nemaju ništa s tim.


Jer država BiH mora da se bori za svoje dijete, Selmira Mašetovića.


Ako to ne uradi Bakir Izetbegović kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, onda da mi svi zajedno to tražimo umjesto njega? Mi građani da se skupimo i tražimo od Erdogana puštanje našeg Selmira.

 
I da mi, građani, skupimo novac i platimo advokata za Selmirovu odbranu.


Jer biti ravnodusan dok jedno dijete leži sada u tamnici ni krivo ni dužno... ja to ne mogu.


A možete li vi?

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook