FOTO/ Zaključena prodaja penthousea na Manhattanu

Titovu rezidenciju u New Yorku kupio biznismen za 12 miliona dolara: Nekad raskošan dvoetažni stan s 13 soba, a danas...

Hronika02.06.18, 20:11h

Titovu rezidenciju u New Yorku kupio biznismen za 12 miliona dolara: Nekad raskošan dvoetažni stan s 13 soba, a danas...
Stan koji je Tito kupio za 100.000 dolara 1975. godine koristili su ambasadori SFRJ. Nakon raspada države, stan s 13 soba na Manhattanu zjapio je prazan i propadao

 

Tristan Harper, američki trgovac nekretninama koji u ime agencije Douglas Elliman prodaje nekretnine bivše SFRJ u New Yorku, Bernu, Bonnu i Tokiju, objavio je da je 31. maja zaključena prodaja penthousea 16/17B na Park aveniji 730 na Manhattanu.

 

Riječ je o dvoetažnom stanu s 13 soba, od čega su četiri spavaće. Stan ima četiri terase i tri kamina. Jugoslavija je taj stan kupila 1975., dok je Tito još bio živ, za potrebe tadašnjeg ambasade u UN-u.

 

Stan je prodan za 12 miliona dolara u gotovini.

 

Stan u elitnoj četvrti propadao je posljednjih 25 godina, otkako ga je napustio posljednji ambasador SFRJ. Zbog toga su ga nazivali Titovim ‘stanom duhova’.

 

josip-broz-tito-stan-new-york-1

 

- Tito nikad nije ni prespavao u njemu - kaže nam posljednji stanar tog penthousa, nekadašnji jugoslavenski ambasador Darko Šilović, dodajući kako je riječ o velikom stanu s kojega ne puca pogled na grad jer nije dovoljno visoko. Iako se prodavao po početnoj cijeni od 18 milijuna dolara, države sljednice SFRJ pristale su na prodaju za 12 milijuna dolara, koju je ponudio zasad anonimni financijaš iz New Yorka.

 

Sam čin potpisivanja kupoprodajnih ugovora u četvrtak trajao je više od tri sata jer su predstavnici država morali potpisati sve potrebne dokumente. Svaki od predstavnika potpisao se najmanje 150 puta!

 

Novi vlasnik morat će renovirati stan i ukloniti azbestni materijal, stare boje na bazi olova, zamijeniti sve prozore...

 

Reporterka Expressa, koja je stan posjetila prije dvije godine, bila je užasnuta zatečenim stanjem.

 

josip-broz-tito-stan-new-york-2

 

- Da se tokom zabava za Halloween u New Yorku moglo ući u nekadašnju rezidenciju jugoslavenskog ambasadora pri UN-u smještenu u zgradi na Park aveniji, ambijent bi bio više nego prikladan za najstravičniju noć u godini - pisao je Express:

 

- Nekoć raskošan dvoetažni stan od dvjestotinjak kvadrata ne samo da zjapi prazan pune 24 godine (od odlaska zadnjeg veleposlanika), nego je u vrlo derutnom stanju: sa zidova se ljušti boja, komad žbuke s plafona opao je nasred dnevnog boravka, namještaj i tepihe nagrizli su vlaga i zub vremena, na Titovim portretima i umjetničkim slikama debeli je sloj prašine, prljavština se nakuplja u kaminima, a prozori propuštaju tako da vjetar šušti kao kroz kuću duhova. Takva slika, poput seta za horor film, povlači se kroz 14 prostorija: četiri spavaće sobe, tri gostinske (ili za poslugu), dnevnu sobu s bibliotekom, kuhinju i trpezariju te pet kupaonica. Neočekivan prizor za takvu, nekoliko desetaka miliona dolara vrijednu nekretninu, koja se nalazi na broju 730 Park avenije, jedne od najprestižnijih i za život najskupljih ulica, smještene na Upper East Sideu, četvrti Manhattana poznatoj po vrlo imućnim stanovnicima, pretežno Židovima.

 

stan-tito-ny

 

Ostatak teksta čitajte na 24sata.hr.

 

(24sata.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook