Nakon posljednje izjave predsjednika RS o ujedinjenju sa Srbijom

Zvizdić poručio Dodiku da 'prestane budan sanjati': Najveća masovna grobnica, Drina, zauvijek će ostati granica...

Front31.05.18, 18:18h

Zvizdić poručio Dodiku da 'prestane budan sanjati': Najveća masovna grobnica, Drina, zauvijek će ostati granica...
Sve druge ideje o promjeni i brisanju granica će, kao i do sada, ostati “mrtvo slovo na papiru raznih načertanija”, osim što, radi neodgovornih pojedinaca i sticanja sitnih predizbornih poena, mogu dovesti do velikih problema - smatra Zvizdić

 

 Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić smatra da posljednja izjava Milorada Dodika, da bi “Republika Srpska i Srbija u ovome vijeku ili u nekoliko narednih decenija trebalo da završe ujedinjene u jednu državnu zajednicu”, predstavlja nastavak Dodikovog političkog fanatizma i utopijskog ponavljanja hegemonističke mantre njegovih mentora o budućem stvaranju “velike Srbije”.

 

 - Time Dodik, kao bosanski Srbin, u već prepoznatljivom autodestruktivnom maniru,  bezuspješno pokušava da ospori državni identitet i suverenitet Bosne i Hercegovine, njenu prepoznatljivu višestoljetnu multikulturalnost, historijsku posebnost i međunarodnopravni status. Svi, osim Dodika i nekolicine zagriženih velikonacionalista, znaju da RS, kao bosanskohercegovački entitet, nikada neće biti spojena sa Srbijom u “jednu državnu zajednicu”, i da će Drina, kao lijepa rijeka, ali nažalost, i najveća masovna grobnica nevino ubijanih Bošnjaka, zauvijek ostati granica između suverene i cjelovite BiH i Srbije - navodi se u saopćenju iz Zvizdićevog kabineta.

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH zbog toga poziva Dodika, ali i sve druge koji "maštaju o promjenama granica i novim podjelama, da prestanu budni sanjati", da shvate i prihvate realnost da je arhitektura zapadnog Balkana završena, kako bi se svi zajedno mogli posvetiti stvarnim potrebama građana BiH: EU integracijama, unutrašnjoj koheziji, miru i stabilnosti, ekonomskom razvoju i novom zapošljavanju, jačanju regionalne saradnje.

 

Zvizdić navodi da postoji samo jedan način da na zapadnom Balkanu budemo povezani da “bez granica” putujemo iz BiH u Srbiju, Crnu Goru, Makediniju, Albaniju itd., a to je punopravno članstvo u EU.

 

- Sve druge ideje o promjeni i brisanju granica će, kao i do sada, ostati “mrtvo slovo na papiru raznih načertanija”, osim što, radi neodgovornih pojedinaca i sticanja sitnih predizbornih poena, mogu dovesti do velikih problema - smatra Zvizdić.

 

- Ostanimo zato, posvećeni euroatlantskim integracijama i regionalnoj saradnji kao najvažnijim vanjskopolitičkim ciljevima BiH. Gajimo komšijske odnose umjesto jednostranih velikodržavnih pretenzija. To je univerzalna poruka i jedini put ka ostvarenju trajnog mira i prosperiteta – poručio je predsjedavajući VMBiH.   

Zbog toga, Zvizdić od najvišepozicioniranih dužnosnika Srbije očekuje nedvosmislenu osudu takvih Dodikovih grubih nasrtaja na teritorijalni integritet i suverenitet BiH, "pri čemu i Srbiju, na krajnje provokativan način stavlja u funkciju svoje konfliktne predizborne kampanje".

 

- Stoga bi adekvatna reakcija Srbije, usklađena sa savremenim standardima međunarodnog pravnog poretka, bila jedini konkretan dokaz međusobnog poštivanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ali i jasan pokazatelj stepena iskrenosti u daljoj izgradnji dobrosusjedskih odnosa  povjerenja i pomirenja – navodi se u saopćenju iz Kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!