Nastavljeno suđenje Ljubi Seferoviću i njegovom ocu Bekriji

Konfuzija u sudnici: Snimak rekonstrukcije slučaja Dženana Memića omeo agregat!

Hronika29.05.18, 08:14h

Konfuzija u sudnici: Snimak rekonstrukcije slučaja Dženana Memića omeo agregat!
Priikom pokušaja da se pusti snimak sa druge rekonstrukcije događaja, čulo se jako zujanje agregata za struju na samom snimku i nije se razumjelo šta zapravo tužilac govori

 

Pokušajem da se nastavi provođenje materijalnih dokaza odbrane juče je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Ljubi Seferoviću i njegovom ocu Bekriji, optuženima za izazivanje i prikrivanje saobraćajne nesreće u kojoj je smrtonosne povrede zadobio Dženan Memić, dok je povrijeđena Alisa Mutap.

 

Naime, iako mu je još na prošlom ročištu naloženo da Sudu dostavi spisak novih dokaza koje će izvoditi u nastavku dokaznog postupka odbrane, advokat Rusmir Karkin to na jučerašnjem ročištu nije učinio. Tek je kazao kako je spisak potrebnih dokaza dostavio Tužilaštvu KS te da očekuje da mu budu dostavljeni, javlja Faktor.ba.

 

- Tužilaštvu treba određeno vrijeme da sve to kopira i dostavi. Samo da naglasim, kada su u pitanju ovi dokazi, moram reći da se radi o 1.000 akata koji se odnose na korespondenciju između suda i tužilaštva, odbrane itd. Dakle, ne radi se o novim dokazima već o aktima koji već dvije godine postoje u spisu i koji su pobrojani brojevima od 1. do 1.000 – kazao je tužitelj Mladen Furtula.

 

Dalje je na jučerašnjem ročištu bilo predviđeno prikazivanje snimaka prve i druge rekonstrukcije, da se provede materijalni dokaz izvještaj ad hoc tijela od 24.1.2017. godine, kao i izvještaj o kriminalističko-tehničkoj pretrazi lica mjesta.

 

Konstatovano je da izvještaj ad hoc tijela nije u ovom spisu, te je Tužilaštvu KS naloženo da odbrani pribavi original kako bi ga mogli uložiti u spis kao dokaz odbrane. 

 

Istaknuto je i da snimak prve rekonstrukcije nije ni sačinjen, s obzirom na to da tada osumnjičeni u ovom slučaju nisu bili poznati. Tako je predloženo prikazivanje snimka sa druge rekonstrukcije. Međutim, u sudnici je ubrzo nastala prava konfuzija.

 

Priikom pokušaja da se pusti snimak sa druge rekonstrukcije događaja, čulo se jako zujanje agregata za struju na samom snimku i nije se razumjelo šta zapravo tužilac govori. Odbrana, koja je tražila da se pregleda snimak iz tužilačkog spisa jer njihov nije bilo moguće producirati, odmah se pobunila zbog zvuka.

 

Ustvrdili su da se isti snimak pregledao ranije i da nije bilo ometajućeg zvuka. Advokat Rusmir Karkin pitao je zbog čega se to događa i da li je moguće da se to namjerno radi, s obzirom na to da je ranije pregledan snimak na kojem nije bilo takvih smetnji.

 

- Radi se o istom snimku jer Tužilaštvo KS raspolaže samo sa jednim. Jedino što se ovaj dio na kojem govori Vasvija Sejdović nije gledao s obzirom na to da je ona bila privilegovana. Kasnije, dok svjedoči Ljubo Seferović što smo i gledali u sudnici, znatno je bolji – kazao je Kreštalica.

 

Sudija Todorović je potom naredio tehničaru da snimak pomjeri prema naprijed, u vrijeme svjedočenja Ljube Seferovića. Iako je zvuk u tom dijelu bio izuzetno jasan, Karkinu ni to nije bilo dovoljno da se snimak pregleda.

 

- Ili ćemo pregledati cijeli snimak od početka kako treba ili nećemo nikako – insistirao je Karkin, te je na sugestiju advokata Ifeta Ferageta tražio da tehničar MUP-a KS reproducira snimak odnosno da ga pripremi za produciranje bez ometajućeg zvuka agregata u pozadini.

 

Dok je tehničar otvarao CD na računaru Karkin je prigovorio i mnogobrojnim folderima pa je tako pitao kako će on znati šta je u tim drugim folderima aludirajući na to da je moguće da se radi o nekom drugom sadržaju.

 

Na koncu, Karkin, koji je tražio da se prikaže snimka iz sudskog spisa tvrdio je da to nije jedan te isti snimak jer je onaj koji je ranije pregledan u sudnici bio jasan i isječen u dijelove. Potom su i Karkin i Feraget ustvrdili kako dio u kojem svjedoči Ljubo Seferović nije ni prikazivan u sudnici. 

 

Međutim, snimak jeste prikazan i to u dijelu u kojem svjedoče i Ljubo Seferović i Alisa Mutap.

 

Spomenuti snimak je objavio i Faktor

 

Na koncu, Vijeće je odgodilo suđenje za 7. maj kada će snimak reproducirati tehničar MUP-a KS. Karkinu je naloženo i da dostavi novi prijedlog dokaza koji će izvoditi pred sudom.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook