Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u PSBIH

Košarac: 'Za RS i njene građane je neprihvatljivo nametanje pojma bosanskog jezika i bosanske nacije'

Front28.05.18, 19:48h

Košarac: 'Za RS i njene građane je neprihvatljivo nametanje pojma bosanskog jezika i bosanske nacije'
Košarac je rekao da bi trebalo pitati ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka da li zna šta mu rade ambasadori BiH

 

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac poručio je danas da je za Republiku Srpsku, njene građana i institucije potpuno neprihvatljivo "nametanje pojma bosanskog jezika, kao i bosanske nacije".

 

"Svjedoci smo sve vrijeme da bošnjačka politička javnost želi da nametne priču o bosanskom jeziku i bosanskoj naciji, što mi ne prihvatamo", rekao je Košarac Srni, komentarišući saopštenje Ambasade BiH u Kanberi da je ovog vikenda, prvi put u istoriji, započela nastava na bosanskom jeziku u srednjim školama u Novom Južnom Velsu u Australiji.

 

Košarac je za Srnu rekao da postoji "niz ekscesnih i incidentnih situacija u diplomatsko-konzularnoj mreži (DKP) i Ministarstvu inostranih poslova /MIP/ BiH".

 

On je istakao da bi trebalo pitati ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka da li zna šta mu rade ambasadori BiH.

 

Košarac smatra da nema ujednačene i izbalansirane politike u DKP mreži i to nanosi veliku štetu i proizvodi nepovjerenje u BiH.

 

"Republika Srpska i srpski narod neće se saglasiti sa takvom tezom i mislim da to i dalje govori o pokušajima provođenja politike (lidera SDA i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH) Bakira Izetbegovića da je BiH jednaka Bošnjacima i bošnjačkim interesima. Ovo je poraz onih koji daju podršku politici Izetbegovića, to je i poraz takozvanog Saveza za promjene, koji podržava Izetbegovićevu politiku u institucijama BiH", kaže Košarac.

 

On smatra da i Crnadak i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ne čine dovoljno na zaštiti interesa Republike Srtpske u institucijama BiH i da tamo sjede "skrštenih ruku".

 

"Spoljna politika jeste u nadležnosti Predsjedništva BiH, ali Ivanić više nema pravo da u toj instituciji sjedi skrštenih ruku. Mislim da bi on trebalo da počne da brani interese Republike Srpske, da zastupa stavove njenih institucija i čuva vitalne nacionalne interese srpskog naroda", zaključio je Košarac.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN7md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!