IZMEĐU FEMINIZMA I TRADICIJE

Amra Silajdžić Džeko otkriva tajnu bračne idile: Uživam da Edina dočekam s ručkom, ali ne želim da se to podrazumijeva

ŽENA iN23.05.18, 12:22h

Amra Silajdžić Džeko otkriva tajnu bračne idile: Uživam da Edina dočekam s ručkom, ali ne želim da se to podrazumijeva
Žena treba da zna šta želi, i da se drži toga. Da nađe čovjeka koji će je podržavati u njenim željama i snovima i odlukama, bez obzira imali oni porodicu ili ne, kaže Amra

 


U velikom intervjuu za magazin Azra, supruga uspješnog bh. reperezentativca Amra Silajdžić Džeko, između ostalog, otvoreno je govorila o bračnom životu i podršci koju ona i suprug pružaju jedno drugom, te otkrila da li je više feministkinja ili tradicionalna žena.   


Na konstataciju da mnoge žene nemaju tu sreću da partner razumije njihov posao, a da je Edin njena velika podrška u svemu što radi, Amra je kratko prokomentarisala koliko je obostrano razumijevanje zapravo i ključ za skladan život...


– Poštovanje, razumijevanje i podrška, osim ljubavi su najbitnije stvari, tako da jedno bez drugog ne ide.


A na pitanje koliko joj je neovisnost čak i u zajednici važna, Amra kaže:


– Smatram da je to jako bitno, da jedno drugom damo malo oduška, i da svako ima neki svoj djelić života koji je nevezan za ovo drugo. Treba biti prijatelj prije svega i razgovarati otvoreno i shvatati i održavati potrebe i jednog i drugog. Ne smatrati da moja sreća ovisi o postavci ovoga drugog na bilo kakve odluke u životu, tako da jako je bitno u svakoj vezi na samom početku vidjeti da li se slažete s tom osobom ili ne.

 

Bh. ljepotica i uspješna poslovna žena otkrila je i da li je, kada je riječ o odnosu snaga između muškaraca i žena, više naklonjena tradicionalnim ili feminističkim principima?


– Ja sam u međuprostoru. Mislim da je feminizam danas donio mnogo nelagode, otežao je ženama da opstanu u ovom društvu. S druge strane, tradicionalni principi otišli su u drugu krajnost. Treba probati izbalansirati između jednog i drugog. Žena treba da zna šta želi, i da se drži toga. Da nađe čovjeka koji će je podržavati u njenim željama i snovima i odlukama, bez obzira imali oni porodicu ili ne, ako žena misli da može napraviti balans između toga i ipak ostati svoja, to je ipak nešto najbitnije. S druge strane, žena je uvijek bila ta koja je vodila kuću, bar ja smatram, ali ne želim da namećem svoje mišljenje nikome, ali lijepo mi je obavljati kućanske poslove, da sam tu maksimalno u životima naše djece. Uživam da Edina dočekam s ručkom, mada to nije obavezno i ne želim da se to podrazumijeva, jednostavno tako se najljepše osjećam. Jednako želim i da imam nešto svoje, što je nevezano za kuću i za djecu, istakla je Amra Silajdžić Džeko.


A o čemu je još govorila u intervjuu za magazin Azra, čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook