Predsjedavajući Vijeća ministara BiH upozorava

Zvizdić: Dužnosnici u BiH su obavezni da poštuju zakone, a ne partijske instrukcije!

Front22.05.18, 20:03h

Zvizdić: Dužnosnici u BiH su obavezni da poštuju zakone, a ne partijske instrukcije!
Sam Ustav BiH u članu III stav 2. jasno navodi da će svaki entitet pružiti svu potrebu podršku vladi BiH da ispoštuje preuzete međunarodne obaveze, navodi Zvizdić

 

Ustav Bosne i Hercegovine nedvosmisleno navodi da su njene institucije isključivo nadležne za pitanje migracija, viza i azila te da je BiH svojim Ustavom normirala da će poštovati međunarodne konvencije i standarde koje reguliraju osnovna ljudska prava, kao što je Ženevska konvencija I - IV o zaštiti žrtava rata s Dopunskim protokolima te Konvencija koja se odnosi na status izbjeglica s pratećim Protokolom.

 

To je istaknuto u saopćenju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića zbog, kako je pojašnjeno, pravilnog informiranja javnosti, a slijedom paušalnih izjava pojedinih dužnosnika u vezi s pitanjem migranata.

 

Zvizdić stoga smatra potrebnim sve sudionike još jednom podsjetiti na važeće ustavne i zakonske odredbe, s ciljem osiguranja vladavine prava kao jednog od temeljnih principa modernih društava i demokratija.

 

- Svi dužnosnici u BiH imaju obavezu da poštuju i provode Ustav i zakone, a ne partijske instrukcije, te je neophodno zaustaviti praksu koja u BiH već predugo traje, samovoljnog i neutemeljenog interpretiranja ustava i zakona - potcrtao je.

 

Također, napomenuo je da je, u skladu s odredbama Zakona o Vijeću ministara BiH te Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, Ministarstvo sigurnosti nadležno da kreira, stara se i provodi politiku useljavanja i azila u BiH, kao i da uređuje procedure i način organizacije službe vezano za kretanje i boravak stranaca u BiH, dok je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice nadležno za staranje o pravima i pitanjima izbjeglica i osoba pod supsidijarnom zaštitom u BiH, nakon utvrđivanja njihovog statusa.

 

Osim toga, podsjetio je da BiH ima i Zakon o azilu kojim se regulira način postupanja i procedure u slučaju masovnog priliva migranata, postupanja nadležnih službi, kao i pravā i zaštitā koje migranti uživaju.

 

- U tom kontekstu, a u skladu s Poglavljem III Zakona o azilu, Vijeće ministara je nadležno da, na osnovu prijedloga Ministarstva sigurnosti u slučaju masovnog priliva migranata, donese potrebne odluke i planove u cilju privremene zaštite, što je Vijeće ministara i uradilo na sjednici održanoj 15. maja, kada je usvojen nacrt Plana jasno definiranih hitnih mjera te Koordinaciono tijelo za migracije preimenovano u Operativni štab - podsjetio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

 

Zvizdić je ukazao da je, u skladu s navedenim, Vijeće ministara BiH jedino tijelo koje je, shodno važećim zakonima, nadležno da donosi odluke i mjere s ciljem adekvatnog rješavanja novonastalih okolnosti te da se u slučaju migranata, kao i osoba koje su u procesu traženja azila, radi o realizaciji nadležnosti BiH u cilju implementacije preuzetih međunarodnih konvencija i obaveza.

 

U tom smislu, naglasio je, sam Ustav BiH u članu III stav 2. jasno navodi da će svaki entitet pružiti svu potrebu podršku vladi BiH da ispoštuje preuzete međunarodne obaveze.

 

- Stoga je neophodno ukazati na bezuspješan pokušaj zamjene teza prema kojoj niži nivo vlasti, u ovom slučaju MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona, određuje mjesto i način na koji će biti smješteni migranti, što je u suprotnosti sa važećim zakonima i može se tumačiti i kao potpuno neustavna zabrana slobode kretanja, koja je Ustavom zagarantovano pravo svim osobama na teritoriji BiH, izuzev kada je to zakonom drugačije određeno - istaknuto je u saopćenju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

 

Dakle, zaključio je Zvizdić, Vijeće ministara BiH je postupalo isključivo u skladu sa svojim ovlaštenjima, dok će Operativni štab za pitanje migracija preuzeti predviđenu ulogu s ciljem davanja prijedloga za rješavanje daljnje problematike vezane za pitanja smještaja i pružanja zaštite migrantima u BiH.

 

Na kraju je napomenuo da će biti proveden postupak zbog utvrđivanja odgovornosti za neovlašteno plasiranje u javnosti proizvoljnih i nepostojećih zaključaka Vijeća ministara BiH, posebno u dijelu koji govori o "izolaciji i praćenju migranata radi sprečavanja miješanja sa domicilnim stanovništvom", s obzirom na to da bi zaključci, osim što su izmišljeni, bili i u suprotnosti s međunarodnim standardima u vezi s pružanjem zaštite osobama koja u BiH izraze namjeru ili su u postupku traženja azila.                                                         

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!