VSTV obećao da će ubrzati postupak u slučaju Dženan Memić

Muriz Memić: Dalida Burzić će proklinjati dan kad se rodila!; Advokat Feraget: Ostali su bez daha, nisu mogli vjerovati...

Hronika22.05.18, 17:25h

Muriz Memić: Dalida Burzić će proklinjati dan kad se rodila!; Advokat Feraget: Ostali su bez daha, nisu mogli vjerovati...
Ne može se Dalida Burzić igrati sa mnom i reći mi da je ubistvo, a onda da je lutala u istrazi. Ona je uvukla devet tužilaca u ovaj predmet. Amina Ruždić je vodila jednu istragu, a Meris Ćato drugu - kazao je Memić

 

Skoro dva sata trajao je sastanak oca ubijenog mladića Dženana Memića, Muriza Memića, i advokata Ifeta Ferageta sa predsjednikom VSTV-a Milanom Tegeltijom i potpredsjednicama Jadrankom Lokmić-Misirača i Ružicom Jukić, te još nekoliko članova.

 

Muriz Memić je nakon završenog sastanka kazao da je naišao na razumijevanje, te da je dobio obećanje da će VSTV tražiti ubrzanje postupka koji se vodi u slučaju Dženan Memić na Kantonalnom sudu u Sarajevu.

 

Memić je kazao da su tokom sastanka članovima VSTV-a iznijeli niz dokaza i sve ono što je mu je rečeno iz Tužilaštva KS nakon smrti djeteta, javlja Nap.ba.

 

- Dalida Burzić proklinjat će dan kad se rodila, mora joj biti jasno da kriminalcima nije mjesto u pravosuđu. Ona je poslije slučaja Dženan Memić završila sa pravosuđem. Ona će odgovarati sigurno, obećao sam šatorsko naselje ako bi ona slučajno došla za sudiju Suda BiH – kazao je Memić.

 

On je napomenuo da je više od 1.000 dokaza sakriveno i za to će neko morati odgovarati.  

 

- Ne može se Dalida Burzić igrati sa mnom i reći mi da je ubistvo, a onda da je lutala u istrazi. Ona je uvukla devet tužilaca u ovaj predmet. Amina Ruždić je vodila jednu istragu, a Meris Ćato drugu  - kazao je Memić.

 

Advokat porodice Memić Ifet Feraget kazao je da je prošireni sastav VTSV-a detaljno upoznao sa dokazima.

 

- U pojedinim trenucima su ostali bez daha, nisu mogli vjerovati. Akcentirao sam izuzetno loš položaj oštećenog u postupku, apelirao sam da svi tužioci, a i određene sudije moraju proći obuku iz emocionalne inteligencije. Ovaj slučaj treba biti opomena - kazao je Feraget.  

 

On je istakao da je glavna tužiteljica Burzić komentarisala dokaze onda kad nije smjela, da je dezavuisala da su policajci vodili istragu u pogrešnom smjeru, a istraga se već vodila za ubistvo.

 

- Svi pribavljeni dokazi kasnije pokazuju da ono što smo čuli od Alise Mutap nije istina.

 

On je podsjetio da je zakon jedan i da jednako važi za sve. Napomenuo je i da je šokantno saobraćajno vještačenje koje je imalo zadatak da utvrdi vjerovatnoću saobraćajne nesreće, a da se pokazalo da nije bilo nikakve mogućnosti da se dogodila saobraćajna nesreća.

 

- Šokantno je da je nađeno šest komada stakla, a vještaku je dato 83 komada. Ovo je poraz za pravosuđe u Kantonu Sarajevo s tim što će odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija biti utvrđena, ali VSTV nema nadležnost.

 

Feraget je potvrdio da je VSTV obećao da će ubrzati postupak, a odustajanje od optužnice nisu ni tražili.  

 

- Nemamo potrebu da žurimo, nama je samo cilj istina i pravda da li ćemo do toga doći za mjesec ili za pola godine to je manje bitno. Nakon dvije godine i tri mjeseca je obznanjeno da postoji 1.000 dokaza. To je to što je šokantno. To su itekako veliki disciplinski prekršaji. Postupak prema oštećenom, nemar ili nepažnja u vršenju tužilačke dužnosti sve će to biti predmet istrage disciplinskog tužioca kada za to dođe vrijeme.

 

Feraget je kazao da je Memić tražio da disciplinski tužilac utvrdi odgovornost tužilaca i glavne tužiteljice. 

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook