nastavlja se istraga nakon dojave o atentatu

Ko je planirao da ubije Erdogana: Prvi tragovi turskih obavještajnih službi vode do...

Front21.05.18, 18:04h

Ko je planirao da ubije Erdogana: Prvi tragovi turskih obavještajnih službi vode do...
Dojava je došla od grupe turskih državljana koji žive u Makedoniji. Zapadne obavještajne službe također su obavijestile svoje turske kolege o informacijama da ''osobe turskog porijekla pripremaju atentat na Erdogana tokom njegove posjete Balkanu''

 

Izvor: Al Jazeera i agencije


Turske obavještajne agencije nastavile su provoditi istragu vezano za dojave koje su zaprimile od različitih izvora da bi na predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana mogao biti izvršen atentat tokom njegove posjete balkanskim zemljama.

 

Dojava je došla od grupe turskih državljana koji žive u Makedoniji. Zapadne obavještajne službe također su obavijestile svoje turske kolege o informacijama da ''osobe turskog porijekla pripremaju atentat na Erdogana tokom njegove posjete Balkanu''.  

 

Obavještajne službe nisu bile u stanju da utvrde konkretne informacije o danu, lokaciji i načinu izvođenja mogućeg atentata na predsjednika, ali su dobile informacije da dvije osobe iz skupine koja planira izvesti atentat pripadaju pokretu Fethullaha Gulena, kako navodi turski list Yeni Safak.   

 

Na sajtu ovog lista se navodi da postoji povezanost Izraela s planom atentata, prema istragama turskih obavještajnih službi, te se dodaje da je Izrael poslao ubice da izvrše ovu operaciju.   

 

List prenosi navode portala za vojna i obavještajna pitanja Veterans Today da američka administracija smatra kako ne može napasti Iran bez prethodnog atentata na Erdogana, te da će ruski predsjednik Vladimir Putin biti primoran da odustane od podrške sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu i da zaustavi prodaju oružja Iranu kada Erdogan više ne bude pored njega.     

 

Ostatak teksta čitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook