FOTO raport iz zetre/ političari u društvu supruga

Održali govore pune zanosa, Erdogan otkrio: 'Alija mi je rekao - Sinko, pobrinite se za ovo područje...'

Hronika20.05.18, 17:15h

Održali govore pune zanosa, Erdogan otkrio: 'Alija mi je rekao - Sinko, pobrinite se za ovo područje...'
Istakao je da u BiH donosi pozdrave 80.000 miliona Turaka, u zemlju ljubavi i gostoprimstva.

 

Evropske države koje smatraju da su kolijevka demokratije danas su pale na ispitu, a Bosna i Hercegovina danas je pokazala da je na djelima demokratska država, poručio je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan sa šestog Kongresa Unije evropskih turskih demokrata (UETD) u Sarajevu. 

 

Istakao je da u BiH donosi pozdrave 80 miliona Turaka, u zemlju ljubavi i gostoprimstva. 

 

- Istinsko prijateljstvo, iskreno saputništvo danas se pokazalo. Bh. narod je ovim potezom pokazao da naše višestoljetno prijateljstvo i zajedništvo i dalje traje i da će trajati. Mudri državnik, prije nego što će preseliti na drugi svijet, ostavio mi je jedan zavjet  - rekao je Erdoğan. 

 

Erdoğan se prisjetio susreta u Sarajevu sa prvim predsjednikom Republike BiH Alijom Izetbegovićem. 

 

- Rekao mi 'Erdogane sinko, pobrinite se za ovo područje'. Mi nismo nikada Bosnu smatrali drugim prostorom, mi smo vođeni tom mišlju uvijek bili i bit ćemo uz BiH - kazao je Erdoğan. 

 

Obraćajući se turskim državljanima koji žive u zemljama Evrope, istakao je važnost čuvanja vjere i jezika, a poručio je da se gubljenjem toga gubi sve. 

 

- Učite svoju djecu maternjem jeziku. Pored toga osigurajte da imaju najbolje obrazovanje, trebaju dobro znati turski jezik, ali i njemački i engleski jezik i sve druge jezike. Naravno, ne možemo zanemariti ni bosanski jezik - naglasio je Erdoğan. 

 

Prije predsjednika Turske na kongresu se obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je kazao da Turska uprkos problemima i dalje napreduje, zato što ima predsjednika kao što je Recep Tayyip Erdogan. 

 

- A kad vam Bog takvog čovjeka pošalje imate obavezu da ga pomognete, da budete na pravoj strani, da prevagne prava strana, to su vaši glasovi, Turaka iz Evrope. Budite uz svoga lidera, budite uz Tursku, budite uz pobjedu - kazao je Izetbegović. 

 

U Zetru su, između ostalih, pristigli brojni turski državljani iz zapadne Evrope, uglavnom iz Njemačke i Holandije, kao i Austrije, Češke i drugih zemalja- javlja Fena.

 

 

(Foto: Amer Beganović, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook