Zarade kompanija u BiH za 2017. godinu

BH Telecom više nije najprofitabilnija kompanija u BiH, tu poziciju je preuzeo...

Biznis Klub19.05.18, 18:30h

BH Telecom više nije najprofitabilnija kompanija u BiH, tu poziciju je preuzeo...
Zanimljivo je da se dosta visoko po dobiti probila Fabrika duhana Sarajevo, koja je ostvarila zaradu od oko 64 miliona maraka

 

Ovih dana aktuelno je objavljivanje rezultata kompanija u BiH za 2017. godinu, odnosno poređenje po ukupnim prihodima i po čistoj zaradi.

 

Najveću dobit od svih kompanija lani je imala kompanija Bingo.

 

No, privredni subjekat koji je imao najveću čistu zaradu u Bosni i Hercegovini zapravo je jedna banka, a riječ je o UniCredit Bank Mostar koja je ostvarila dobit od 89,5 miliona maraka.

 

Ova banka je, dakle, zaradila više novca u BiH nego bilo koja domaća ili strana kompanija, u privatnom ili državnom vlasništvu.

 

Na drugom mjestu po zaradi nalazi se još jedna banka, Raiffeisen Bank, s zaradom od 72,6 miliona KM.

 

Bingo je, kako smo pisali, imao dobit od 72,4 miliona. Autoceste Federacije imale su dobit od 65 miliona, ali je riječ o javnom preduzeću u čije prihode ulaze krediti, putarine itd, pa poređenje s privatnim kompanijama nije adekvatno.

 

Zanimljivo je da se dosta visoko po dobiti probila Fabrika duhana Sarajevo, koja je ostvarila zaradu od oko 64 miliona maraka. No, kako smo ranije izvijestili, ova zarada nije došla iz poslovanja (gdje je ostvaren gubitak) već iz prodaje imovine, što znači da je riječ o jednokratnom prihodu i da se FDS neće zadržati na ovoj listi.

 

Tek nakon toga dolaze dva telekoma, BH Telecom i Mtel, s dobiti od oko 60 miliona KM (prema podacima FIA-e).

 

Kada je riječ o ukupnim prihodima, najveća kompanija i dalje je Elektroprivreda BiH, kao i prethodne godine.

 

(BiznisInfo, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!