Komšićev odgovor Čoviću

Pa šta bi to Dragan sada, da svi Hrvati u našoj zemlji razmišljaju njegovom glavom, ne daj Bože!

Front19.05.18, 16:43h

Pa šta bi to Dragan sada, da svi Hrvati u našoj zemlji razmišljaju njegovom glavom, ne daj Bože!
Moj komentar se odnosio na ono što je gospođa predsjednica Republike Hrvatske radila u Bosni i Hercegovini i kakve je komentare iznosila. Nije njeno da uređuje unutrašnje odnose u BiH - kazao je Komšić

 

Predsjednica Republike Hrvatske se ne može miješati u unutrašnjost naše zemlje, ponovio je predsjednik DF-a Željko Komšić lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću.

 

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović kao član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), u Zagrebu je u četvrtak održao polusatni govor. Između ostalog, lider HDZ-a je, odgovarajući na pitanje iz publike, komentarisao i najnovije istupe predsjednika Demokratske fronte Željka Komšića, a koji se tiču nedavne posjete hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović našoj zemlji.

 

"Komšić će učiniti sve da razgradi hrvatsko nacionalno biće u BiH i to mu nećemo dozvoliti. On će iskoristiti svaku priliku od danas do izbora da povrijedi i instituciju i pojedinca, bio on predsjednik RH, Sabora, Vlade RH ili bilo koji ministar”, riječi su Čovića, piše Oslobođenje.

 

Lider DF-a kaže da je takva reakcija Čovića besmislena.

 

"Moj komentar se odnosio na ono što je gospođa predsjednica Republike Hrvatske radila u Bosni i Hercegovini i kakve je komentare iznosila. Nije njeno da uređuje unutrašnje odnose u BiH", kazao je Komšić te ponovio, kako kaže, konstataciju od koje je i sam sebi postao dosadan.

 

"Po hiljaditi put govorim, zamislite da neko iz naše zemlje uđe u Hrvatsku i komentare iznosi na način na koji to radi predsjednica Hrvatske. Uz sve to, ona kaže da su oni garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nije tačno, Hrvatska nije garant tog sporazuma, već je ta zemlja u potpisu sporazuma navedena kao neko ko je bio strana u ratu u BiH", pojasnio je predsjednik DF-a, konstatirajući da isto mišljenje ima bez obzira na to sa koje strane dolazili ovakvi komentari, istočne ili zapadne.

 

"A to zašto se oni tako ponašaju treba njih pitati, kao i to zašto Dragan Čović glumi advokata susjedne države i susjedne vlasti, također opet treba njega pitati, mada nam je svima jasan odgovor", navodi Komšić.

 

Na dio izjave Čovića u kojem je kazao: “Takav je odnos i kada je u pitanju onaj Ivo Komšić u onom Hrvatskom vijeću u Sarajevu”, lider DF-a odgovara sa smijehom:

 

"Pa šta bi to Dragan sada, da svi Hrvati u našoj zemlji razmišljaju njegovom glavom, ne daj Bože", govori Komšić.

 

On je prokomentarisao i konstataciju lidera HDZ-a da je “govor Komšića njegova politička platforma, koja ga ne zanima”, ali da “mi moramo znati šta želimo i svoje bokove smo zaštitili do jedne značajne mjere”.

 

- Jesu, naravno, zaštitili su oni svoje bokove sa potencijalnim partnerima ovdje u Sarajevu. Znam ja kako su oni to zaštitili i sa kojim političkim subjektima, nažalost, štite svoje bokove u Sarajevu. To je taj plan B o kojem je i govorio, naglasio je Komšić, te se osvrnuo i na Čovićevo partnerstvo sa predsjednikom Republike Srpske i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom.

 

- Dodik mu ne pomaže u Sarajevu. On je njegov strateški koalicioni partner i ne treba mu u Sarajevu. U Sarajevu Čović traži druge partnere, koji će mu upravo to što je rekao, štititi bokove. Ne samo kada sam ja u pitanju, već štititi bokove i sutra, u budućim situacijama kao što su formiranje vlasti i tako dalje, zaključuje on.

 

(Oslobođenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook