Nakon nekoliko sati čekanja i drame

Pet autobusa sa migrantima konačno stiglo u Salakovac, Mektić najavio privođenje policijskog komesara HNK

Hronika18.05.18, 15:32h

Pet autobusa sa migrantima konačno stiglo u Salakovac, Mektić najavio privođenje policijskog komesara HNK
Zaustavljanje konvoja sa migrantima izazvalo je lavinu reakcija, a ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je kazao da je odluka komesara MUP-a HNK da zaustavi konvoj neustavna

 

Migranti koji su jutros krenuli iz Sarajeva prema izbjegličkom centru Salakovac kod Mostara napokon su stigli na svoje odredište.

 

Kako javlja reporterka N1, migranti su počeli pristizati u Salakovac nakon višesatnog čekanja na Ivan sedlu, nakon što su zaustavljeni kod Konjica.

 

Zaustavljanje konvoja sa migrantima izazvalo je lavinu reakcija, a ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je kazao da je odluka komesara MUP-a HNK da zaustavi konvoj neustavna.

 

- To se desilo na neljudski, nekorektan način. To im je naredio komesar HNK, tako su rekli. Spriječili su zakonitu odluku državnih institucija. Pitanje migracija je ustavna nadležnost Ministarstva sigurnosti BiH. Ako je neko insistirao da on to učini, on je bio dužan da odbije to naređenje. Nema toga ko policajcu može narediti da napravi krivično djelo. Komesar je počinio teško krivično djelo. Tražio sam da se kontaktira glavni tužilac Tužilaštva BiH i on je rekao da postoje elementi teškog krivičnog djela. To znači da će komesar morati biti priveden danas, jer je počinio teško krivično djelo - zjavio je Mektić.

 

Nakon nekoliko sati čekanja i drame koja je nastala zbog zdravstvenog stanja ali i panike koja je nastala među migrantima, prolazak je odobren i migranti su nastavili put prema kampu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook