Prostori posvećeni filmu

Novi projekti Filmskog centra Sarajevo: Multimedijalni muzej 'Valter brani Sarajevo' i Drive In kino 'Dolly Bell'

Kultura17.05.18, 12:14h

Novi projekti Filmskog centra Sarajevo: Multimedijalni muzej 'Valter brani Sarajevo' i Drive In kino 'Dolly Bell'
Historija bh. kinematografije je jedna od najbogatijih u regiji i ispunjena je klasicima koji su istinski biseri sedme umjetnosti ovoga dijela svijeta. Jedan od tih filmova je poseban brand i ima kultni status u BiH, regiji i čitavom svijetu

 

Nakon uspješne prve faze poslovne i financijske konsolidacije koje je nova uprava uspjela napraviti većinskim dijelom kroz vlastite poslovne aktivnosti u posljednjih šest mjeseci i nakon što se se stekli uvjeti za relativnu normalizaciju stanja u ovome javnom preduzeću, JP Filmski centar Sarajevo najavljuje realizaciju svoja dva nova projekta: pokretanje mini multimedijalnog muzeja  „Valter brani Sarajevo“ i Drive In Kino „Dolly Bell“.

 

Historija bh. kinematografije je jedna od najbogatijih u regiji i ispunjena je klasicima koji su istinski biseri sedme umjetnosti  ovoga dijela svijeta.  Jedan od tih filmova je poseban brand i ima kultni status u BiH, regiji i čitavom svijetu. To je film Hajrudina Šibe Krvavca „Valter brani Sarajevo“, koji je vremenom postao čak i više od samog filma.

 

Taj ratni akcioni film posvećen narodnom heroju  Vladimiru Valteru Periću i samom gradu Sarajevu u vrijeme Drugog svjetskog rata i antifažizma posao je simbol jednog vremena i jednog grada. Kvalititet tog filma mu je dao bezvremensku vrijednost, a istovremeno je jedan od vodećih brandova grada Sarajeva i BiH.

 

Zbog svega ovoga Filmski centar Sarajevo, sljedeći tradicije u drugim svjetskim državama  i gradova i slične primjera, planira da napravi multimedijalni muzej „Valter brani Sarajevo“ u sklopu svoje poslovne zgrade u centru Sarajeva (Dženetića Čikma 12).

 

Muzej će imati kulturološku i turističku namjenu, sa ciljem da bude ekonomski održiv  i da doprinose razvoju Filmskog centra Sarajevo, čuvanja kulturnog nasljeđa i da bude turistička atrakcija i u funkciji razvoja turističke ponude Sarajeva i BiH.

 

Muzej će biti brandirani prostor posvećen filmu „Valter brani Sarajevu“, ali i drugim filmskim sadržajima kataloga  FCS, unutar kojeg će se biti prikazivana digitalna verzija filma „Valter brani Sarajevo“,  te drugih filmskih, tv i video sadržaja posvećenih ovome filmu, kao i druga djela i dokumentacija posvećana bh. kinematografiji.

 

Osim toga, u muzeju će biti shop  sa prodajom filmova kataloga FSC, te drugih vrsta proizvoda vezanih za film „Valter brani Sarajevo“, ali i drugih djela bh. kinematografije (posteri, katalozi, postcard, majice, kape, voštane figure filmskih junaka  i ostalih prizvodi u znaku filma „Valter brani Sarajevo“ i drugih djela bh. kinematografije.

 

Ovaj pilot projekat bi trebao da bude uvod u aktivnosti koje imaju dugoročan karakter, a to je izgradnja muzeja/zabavnog parka u nekadašnjem filmskom studiju Jagomir posvećenog kinematografiji u BiH.

 

Drugi projekat koji Filmski centar Sarajevo planira pokrenuti u narednom periodu jeste projekat Drive In Kina „Dolly Bell“  također u prostoru nekadašnjeg filmskog studija Jagomir. Drive In kina  ponovo oživljavaju u čitavom, pa i u našem susjedstvu (Slovenija i Hrvatska).  Naziv ovoga auto kina posvećen je klasiku bh. kinematografije „Sjećaš li se Dolly Bell“.

 

Ovi projekti bit će i sastavni dio velike javne akcije „Sačuvaj filmsko blago BiH“  koja je pokrenuta u cilju očuvanja, zaštite i digitalizacije filmskog i kutturnog nasljeđa BiH.

 

JP Filmski centar Sarajevo je pravni nasljednik nekadašnjih filmskih kuća „Bosna film“, „Studio film“,  „Sutjeska film“ i u njegovom katalogu se nalazi više od 80 dugometražnih igranih filmova, preko 700 stotina dokumentranih i kratkih filmova i hiljade metara filmskih materijala koji svjedoče o bogatstvu našeg filma, ali i historije ove zemlje u periodu od 1945-1992. godine. Javna akcija 'Sačuvaj fimsko blago BiH' radit će su obliku promocije značaja sačuvanja i digitalizacije filmskog materijala iz kataloga JP Filmski centar Sarajevo, niza javnih dešavanja i prikazivanja filmskih naslova iz našeg kataloga u BiH, ali i širu i konkretnu aktivnost same digitalizacije značajnih filmskih naslova iz fundusa JP Filmski centar Sarajevo".

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook