Ministar nakon sastanka o izbjegličkoj krizi

Dragan Mektić: Uskoro ćemo rasformirati šatorsko naselje migranata u Sarajevu

Front16.05.18, 20:13h

Dragan Mektić: Uskoro ćemo rasformirati šatorsko naselje migranata u Sarajevu
Prema informacijama Ministarstva sigurnosti BiH, u prva četiri mjeseca ove godine u Bosnu i Hercegovinu je ušlo oko 4.500 migranata, a blizu 70 posto ih je napustilo našu zemlju

 

Osnovni cilj je zaštita granica BiH i to već od danas preduzimamo, rekao je nakon razgovora u Unsko-sanskom kantonu o problemu migranata ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić. On je rekao kako će šatorska naselja biti rasformirana.

 

Ministar je napomenuo da vlasti neće dozvoliti nikakve nezakonite migracije i ulazak u zemlju i koliko god se bude u mogućnosti, granica će biti zaštićena.

 

Prema informacijama Ministarstva sigurnosti BiH, u prva četiri mjeseca ove godine u Bosnu i Hercegovinu je ušlo oko 4.500 migranata, a blizu 70 posto ih je napustilo našu zemlju. Najveća koncentracija migranata, prema procjenama ovog ministarstva, najveća koncentracija migranta je u Sarajevu i Unsko-sanskom kantonu.

 

Drugi cilj je, kako je rekao ministar Mektić da se ljudima koji su već ušli u Bosnu i Hercegovinu pruži sve ono što je u skladu sa međunarodnim konvencijama, humanitarnim pravom, našim zakonima. On nije želio govoriti ni o Sarajevu, ni o Trebinju, Zvorniku, Višegradu, osim da će u Sarajevu vrlo brzo biti rasformirano šatorsko naselje.

 

“Nećemo dozvoliti ni ovdje u Unsko-sanskom kantonu niti na drugim mjestima da određuju oni koja će to biti mjesta u kojima će boraviti i način na koji će boraviti. To ne mogu biti ni parkovi, ni trgovi, ni ulice”, napomenuo je ministar Mektić.

 

Premijer Unsko sanskog kantona Husein Rošić kao primjer nekontroliranih migracija naveo je jučerašnji slučaj kada je 40 migranata došlo iz Velike Kladuše u Bihać.

 

“Vjerovatno su dobili informaciju da su tu uvjeti bolji. Mi ne želimo izbjegavati činjenicu da ljudi žele dolaziti u Bihać i Veliku Kladušu zbog blizine granice, ali smo zaključili da se oni moraju iseliti iz urbanih centara.

 

Kantonalni premijer je rekao kako su utvrđeni planovi da se smještaj za migrante na ovom prostoru potraži negdje između Bihaća i Kladuše, kako bi moglo biti kontrolirano njihovo kretanje i kako bi im se na vrijeme mogla pružiti medicinska pomoć.

 

(BHRT, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook