VELIKI REGIONALNI PROJEKAT O NESTAŠNIM SARAJEVSKIM MOMCIMA

Sejo Sexon otkriva istinu o čuvenim junacima njegove pjesme: Ko su zaista bili Pišonja i Žuga, a ko lijepa Amila?

Kultura16.05.18, 12:04h

Sejo Sexon otkriva istinu o čuvenim junacima njegove pjesme: Ko su zaista bili Pišonja i Žuga, a ko lijepa Amila?
Starije generacije dobro znaju ko su stvarni likovi iz popularne pjesme Zabranjenog pušenja, no mnogo je onih koji ne znaju pozadinu ove priče, kao ni ko su drugi likovi koji će se pojaviti u filmu

 

 

Već nekoliko godina traju pripreme za ekranizaciju velikog hita Zabranjenog pušenja “Balada o Pišonji i Žugi”, no scenario je građen od još nekoliko pjesama ovog popularnog benda. Film realizuje DEPO produkcija iz Sarajeva u koprodukciji sa nekoliko regionalnih filmskih kuća.


U razgovoru za srbijanske medije frontmen Pušenja, ali i scenarista filma, Davor Sučić (Sejo Sexon) otkriva nekoliko detalja vezanih za ovaj veliki regionalni projekat.


- Završavamo 11. album i publika će na jesen čuti nove pjesme. Teme su nam razne, od politike do seksa. “Amilina pjesma” najbolja je na albumu i naslovna tema filma “Pišonja i Žugi”. Ona je treći dio te trilogije o dvojici legendarnih Sarajlija. Priča prati djevojku koja se pojavljuje u hitu “Pišonja i Žuga u paklu droge”, a u koju su oni bili zaljubljeni. Otpjevaće je Jelena Gavrilović, koja Amilu i glumi u filmu - pojasnio je Sejo.

 

sejo-sexon


Starije generacije dobro znaju ko su stvarni likovi iz popularne pjesme Zabranjenog pušenja, no mnogo je onih koji ne znaju pozadinu ove priče, kao ni ko su drugi likovi koji će se pojaviti u filmu.


- Amila je postojala, ali se nije tako zvala. Izbjegli smo da pomenemo njeno pravo ime jer danas svako hoće da te tuži. Priča o Pišonji i Žugi je zapravo istinita. Događaj je vezan za momke iz naselja Centrotrans, koje je bilo napravljeno za šofere. Svi su imali taj univerzalni ključ za ulazak u autobus, a incident koji su napravili bio je samo tačka na “i”. Mi smo se noćima vozili s njima sarajevskim ulicama. U Beogradu je postojao “fantom,” a u Sarajevu su to bili Pišonja i Žuga, koji su krstarili ulicama u autobusu. Policija ih nikad nije zaustavljala ni legitimisala, a te noći 1983. stvari su pošle po zlu - ispričao je Sejo Sekson.


Dodao je i ća priča o Pišonji i Žugi biti zaokružena “Amilinom pjesmom”, te pojasnio sudbinu ove djevojke:


- Njena porodica je tokom rata napustila Sarajevo. Bili su dobrostojeći. Ona je bila zaljubljena u momke iz radničke klase. Danas bogataši žive odvojeno od sirotinje...


Povlačeći paralelu između nekadašnjeg i današnjeg vremena, Sexon je naglasio i kako Pišonja i Žuga onda bili samo "nestašni momci iz Sarajeva, a danas bi vjerovatno završili u kriminalu".


Glumci koji će utjeloviti likove ovih nestašnih sarajevskih momaka su Ivan Đorđević i Dino Sarija.  

 

balada-o-pisonji-i-zugi

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook