SIPA, MUP RS i austrijska policija nakon opsežne istrage

Velika međunarodna akcija 'Nasljednik': U BiH uhapšeni dileri Braco, Debeli i Šuca, drogu prodavali istražiteljima SIPA-e

Front15.05.18, 13:50h

Velika međunarodna akcija 'Nasljednik': U BiH uhapšeni dileri Braco, Debeli i Šuca, drogu prodavali istražiteljima SIPA-e
Provedenom istragom, prikupljeni su dokazi koji ukazuju da su trojica osumnjičenih, činili organiziranu mrežu za krijumčarenje, skladištenje, transport i dalju prodaju opojne droge, koju su u dva navrata, u količinama od 4-6 kilograma, u operacijama simuliranog otkupa, prodali prikrivenim istražiteljima SIPA

 

U ranim jutarnjim satima, započeta je koordinirana policijska akcija usmjerena na otkrivanje i kazneno procesuiranje osoba osumnjičenih za kaznena djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojnih droga. 

 

Pretresi se vrše na ukupno tri lokacije na području Istočnog Sarajeva, Banja Luke i Prnjavora, a pretresaju se objekti, vozila i predmeti koje koriste osumnjičeni. 

 

Uhapšeni su Stjepan Lazarević zv. Braco, rođen 1953. godine na Palama, Bojan Segić, zv. Debeli, rođen 1977. godine u Prnjavoru i Vlastimir Tomić, zv. Šuker-Šuca, rođen 1960. godine u Valjevu, Srbija.   

 

Aktivnosti su dio opsežne višemjesečne istrage, koja je rađena po nalogu Tužiteljstva BiH, a koju su realizirali policijski djelatnici SIPA-e i MUP-a RS, u suradnji s kolegama iz Austrije, a odnose se na osobe koje su osumnjičene da se bave međunarodnim krijumčarenjem velikih količina opojne droge marihuana skunk, uzgajane u posebnim i kontroliranim uvjetima, s povećanim nivoem opojne materije THC, a koja se s teritorije Republike Albanije, krijumčari u BiH, te dijelom prodaje u BiH, a dijelom krijumčari prema zemljama EU, gdje kilogram te droge na ilegalnom narko-tržištu, dostiže cijenu od 3.000 eura. 

 

Provedenom istragom, prikupljeni su dokazi koji ukazuju da su trojica osumnjičenih, činili organiziranu mrežu za krijumčarenje, skladištenje, transport i dalju prodaju opojne droge, koju su u dva navrata, u količinama od 4-6 kilograma, u operacijama simuliranog otkupa, prodali prikrivenim istražiteljima SIPA. 

 

Prilikom izvršenih pretresa, pronađena je veća količina droge, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.  

 

Nakon izvršenih pretresa i privođenja osumnjičenih, postupajući tužitelj odlučit o daljim aktivnostima prema osumnjičenima.

 

(FENA/Foto: Ilustracija/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!