Otvoren do 1. jula

Festival kulture 'Slovo Gorčina' objavio konkurs za mlade pjesnike

Kultura14.05.18, 10:53h

Festival kulture 'Slovo Gorčina' objavio konkurs za mlade pjesnike
Ovogodišnje izdanje festivala "Slovo Gorčina", koji je osnovana 1971. godine u čast pjesnika Maka Dizdara, održat će se od 27. do 29. jula, unutar zidina srednjovjekovnog grada Vidoškog u Stoca, a ugostit će mnoge umjetnike, znanstvenike i ljubitelje pisane riječi

 

Stolački Festival kulture ''Slovo Gorčina'' raspisao je natječaj za najbolju prvu neobjavljenu knjigu poezije na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku, autora starosti do 35 godina. 

 

Prva nagrada iznosi 500 eura uz statuetu Gorčina i štampanje knjige, druga nagrada je 250 eura, a treća 150 eura. Rukopisi se zaprimaju do 1. jula na email adresu [email protected] 

 

Ovogodišnje izdanje festivala "Slovo Gorčina", koji je osnovana 1971. godine u čast pjesnika Maka Dizdara, održat će se od 27. do 29. jula, unutar zidina srednjovjekovnog grada Vidoškog u Stoca, a ugostit će mnoge umjetnike, znanstvenike i ljubitelje pisane riječi. 

 

U sklopu festivala bit će organiziran niz književnih, muzičkih, dramskih i likovnih događanja. 

 

Tradicionalno će se dodijeliti i nagrada ''Mak Dizdar'' za najbolju prvu neobjavljenu knjigu poezije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. 

 

Novi program ovogodišnjeg festivala je ''Stolački ljetni univerzitet'', na kojem će sudjelovati deset studenata humanističkih znanosti iz BiH i regije. 

 

Cilj organizatora "Slovo Gorčina" je održati kontinuitet s gotovo pedesetogodišnjom tradicijom ovog festivala, uz nastojanje da on obnovi nešto od iznimno visokog statusa koji je uživao u prvih dvadeset godina svog postojanja, od 1971. do 1991. godine. 

 

Na taj način ''Slovo Gorčina'' nastoji realizirati viziju koju je Mak Dizdar spomenuo u jednom razgovoru iz 1970. godine: ''Stolac bi, prema mojoj zamisli, trebalo biti domaćin Orfejevih dana, jer je ovo mediteransko područje, a priča o Orfeju i Euridiki je mediteranska. To bi bio skup eminentnih jugoslavenskih kulturnih radnika i književnika i to bi bila kulturno-turistička manifestacija". 

 

Od ove godine, Festivalom kulture ''Slovo Gorčina'' upravlja novi Upravni odbor, koji čine Vesna Pirija, Semir Zekić, Adnan Žetica, Edim Šator i predsjednik Gorčin Dizdar, uz suradnju umjetničkog savjetnika Nenada Rizvanovića i grafičkog dizajnera Bora Dizdara, najavili su organizatori.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!