Kasarne širom BiH

Vijeće ministara BiH predložilo pet lokacija za smještaj migranata u BiH

Hronika10.05.18, 16:56h

Vijeće ministara BiH predložilo pet lokacija za smještaj migranata u BiH
U Informaciji Vijeća ministara BiH je navedeno i to da "Oružane snage imaju mogućnost da na prostoru koji bi eventualno bio određen od strane civilnih struktura za smještaj i privremeni boravak izbjeglica, uspostave jedno veće ili dva manja šatorska naselja u kapacitetu 500-700 osoba"

 

Vijeće ministara BiH je Parlamentarnoj skupštini BiH dostavilo Informaciju u kojoj se između ostalog navodi da je u pet kasarni moguće smjestiti 1.380 migranata i izbjeglica. To su kasarne u Sarajevu, Banjaluci, Bugojnu, Semizovcu i Kalinoviku.

 

Najveći kapacitet ima kasarna u Kalinoviku. U nju bi bilo moguće smjestiti 500 migranata, navodi se u Informaciji, prenosi N1.

 

Međutim, lokalne vlasti Kalinovika nisu baš blagonaklone prema mogućnosti da u njihovom gradu bude zbrinut migranata i izbjeglica. Mileva Komlenović, načelnica opštine Kalinovik, kazala je da ova lokalna zajednica nema uslove da zbrine migrante i izbjeglice.

 

"Mi smo informacijom iznenađeni. Kalinovik uopšte nije spreman da primi i mnogo manji broj migranata od 500 u ovako malu čaršiju. Ne znamo da li ima 500 ljudi, to je nešto što nije moguće izvesti iz aspekta stanja objekata, niti sa mogućnosti smještaja 500 migranata u ovako malo mjesto. To bi značilo gašenje opštine Kalinovik. I ovako imamo problem sa odlivom stanovnika. Ne postoje nikakvi uslovi", rekla je Komlenović.

 

U Informaciji Vijeća ministara BiH je navedeno i to da "Oružane snage imaju mogućnost da na prostoru koji bi eventualno bio određen od strane civilnih struktura za smještaj i privremeni boravak izbjeglica, uspostave jedno veće ili dva manja šatorska naselja u kapacitetu 500-700 osoba". Istaknuto je da bi im tu bile omogućene osnovne potrebštine.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook