VIDEO/ Bogić Bogićević, nekadašnji član Predsjedništva SFRJ

Bošnjaci su najodgovorniji za stanje u BiH! Jesu preživjeli najveće tragedije, ali žrtva je uvijek pružala ruku prva...

Front10.05.18, 08:34h

Bošnjaci su najodgovorniji za stanje u BiH! Jesu preživjeli najveće tragedije, ali žrtva je uvijek pružala ruku prva...
Kod nas se ne može dogoditi ni puč ni udar jer smo toliko podijeljeni da će se uvijek reći da dolazi s jedne strane. Zato nemamo proteste na nivou države, nemamo štrajkove, osim na nekim dijelovima, kaže Bogićević

 

Antifašista, državnik, Bosanac, nekadašnji član Predsjedništva SFRJ Bogić Bogićević je u sinoćnjem Pressingu na televiziji N1 kazao da su Bošnjaci najodgovorniji za stanje u BiH, samim tim što su najbrojniji narod.

 

Bogićević je istakao dvije glavne stvari na kojima bi poradio da pozitivno utiče na stanje u zemlji.

 

"1. Napravili bismo naš vlastiti program, naše vlastite želje i naš vlastiti cilj. Mi ga nemamo. Mi još uvijek izučavamo i pozivamo se na Garašanina i Narčetanije, na Memorandum SANU, na diktiranje zadataka 1941. godine Draže Mihailovića za istočnu Bosnu ali mi nemamo vlastiti program pored četiri akademije nauka.

 

2. Bh. državljani koji su pod prijetnjom puške napustili BiH i širom svijeta postali najbolji stručnjaci, niko ih ne zove ovdje. Nama je normalno i to je dobro za jedno otvoreno društvo da imamo i stranca selektora fudbalske reprezentacije, da nam najbolji sportisti igraju vani. Da zovemo ove ljude koji su postigli svjetski ugled u raznim oblastima, to nema šanse jer to podrazumijeva da se moram pomjeriti sa stolice i dopustiti nekome ko zna više od mene da tu sjedne. Mogu naučiti mnogo više ako sam okružen boljim od sebe. Mislim da se to može napraviti, BiH je mala država, više ne tetura nego se valja na dnu. Kad imunitet jednog organizma opadne, svaka ga bolest napada".

 

Koliko narušenom zdravlju teško pada ovakvo stanje u BiH?

 

"S obzirom na moje iskustvo koje imam, teško mi pada jer me neke stvari podjećaju na devedesete. Institucije danas funkcionišu u manjem kapacitetu nego jugoslovenski 1991. godine kada su reforme Ante Markovića bile najuspješnije na svijetu. Kada izmjestite iz institucija dogovaranje, tada država ne može funkcionisati što se dogodilo i sa Jugoslavijom", kazao je Bogićević.

 

Istakao je da se u BiH ne može dogoditi ni puč ni udar, jer je narod podijeljen do te mjere.

 

"Poslije Dejtona i prva sjednica Predsjedništva je bila u restoranu. Poslije u muzejima, restoranima još uvijek. Kod nas se ne može dogoditi ni puč ni udar jer smo toliko podijeljeni da će se uvijek reći da dolazi s jedne strane. Zato nemamo proteste na nivou države, nemamo štrajkove, osim na nekim dijelovima".

 

Koji su političari najodgovorniji za stanje u BiH?

 

"To je teško reći, morao bih djelovati iznutra i imati informaciju od svakog o tome šta rade. Znam da se članovi Predsjedništva dopisuju preko novina, znam da postoji nepodnošljivost do te mjere da se rijetko sastaju, ali da se bave ustavnim pitanjima iz njihove nadležnosti, da se bave samo ekonomijom, toga nema. Znate kako, postoji staro pravilo: za uspjeh i za raspad jedne države uvijek je najodgovornija najbrojnija nacija. Srbi i Srbija su najodgovorniji za raspad Jugoslovije, oni su počeli, oni su najavili '89. godine, oni su izmanipulisali JNA i da je opstala Jugoslavija, ta zavjerenička grupa bi bila suđena po zakonima SFRJ do smrtne kazne. U BiH Bošnjaci su najbrojniji, jesu preživjeli najveće tragedije, najveće etničke progone, ali žrtva je uvijek pružala ruku prva. Poljaci su pružili ruku Nijemcima. Bošnjaci su najodgovorniji. Bošnjački političari su izbor Bošnjaka. Nije ih niko doveo. Moramo govoriti i o građanima BiH koji biraju. To je izbor naših građana", kazao je Bogićević.

 

Očekujete li reakcije zbog takvog stava?

 

"Ovdje je dovoljno da kažete da imamo lijep i sunčan dan i od trojice, dvojici se neće dopasti jer će razmišljati protiv koga sam to rekao. Ja nemam tu dilemu. Znate, imaju dvije stvari: više volim da živim u vlastitoj koži nego u tuđim očima. Više volim da budem ono što jesam pa makar i da me mrze, nego da me vole zbog onoga što nisam. Licemjerno da govorim danas jedno, sutra drugo, kao što su spram BiH svjetski i domaći lideri puno puta mijenjali svoje stavove zavisno od pritisaka izvana. Niko nije napravio ono što je jedan mladi student u Čehoslovačkoj napravio, koji se zvao Jan Palah i rekao: Znate, ja ne mogu zaustaviti ruske tenkove da sravne moju zemlju ali se mogu politi kantom benzina i zapaliti i tako je ušao u historiju. Bošnjacima je najviše stalo do BiH, to nije sporno. Jer šta je alternativa? Hoćeš muslimansku državu, ne daju ti je. Islamofobija je u svijetu, čak rasizam. Kažem da su najodgovorniji, ali ne jedini", kazao je Bogićević.

 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook