na obnovljenom Partizanskom spomen-groblju

Novalić povodom Dana Evrope: Žalosno je što smo 20 godina čekali obnovu... Ovo ima posebnu težinu u Mostaru jer...

Front09.05.18, 19:34h

Novalić povodom Dana Evrope:   Žalosno je što smo 20 godina čekali obnovu... Ovo ima posebnu težinu u Mostaru jer...
Prisutnima se objavi i premijer Federacije BIH Fadil Novalić, njegov govor prenosimo u cijelosti

 

Polaganjem cvijeća na obnovljenom Partizanskom spomen-groblju u Mostaru, nacionalnom spomeniku države BiH, danas je svečano obilježen 9. maj, Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom- pišu Vijesti.ba.


Prisutnima se objavi i premijer Federacije BIH Fadil Novalić, njegov govor prenosimo u cijelosti:

 

- Partizansko groblje nije spomenik jednog naroda nego spomenik svim ljudima koji su se borili protiv najveće bolesti prošlog stoljeća: fašizma. Partizani nisu imali ni vjeru ni naciju, već samo jedan cilj, pobjedu nad zlom, i u realizaciji tog cilja oni su uspjeli.


 
Žalosno je što smo punih 20 godina čekali obnavljanje groblja. Ovo je vjerovatno bio posljednji trenutak za spašavanje ovog spomenika od potpunog urušavanja.


 
Nemarom za groblje pokazivali smo nažalost i naš nemaran odnos prema antifašizmu. Tokom ovih 20 godina zajedničkih ciljeva je bilo sve manje, dok su u prvi plan izbijale podjele na svim mogućim osnovama.


 
Danas, na Dan pobjede nad fašizmom obnova ovog objekta je konačno završena. Simbolički, nadam se da će ovo biti i početak restauracije ideja antifašizma u našem društvu.


 
Današnja svečanost ima posebnu težinu u Mostaru, gradu koji je nekad bio simbol upravo hrabre antifašističke borbe, a koji je danas postao simbol podjela.
 


Čak trećina stanovnika grada na Neretvi je učestvovala u Narodno-oslobodilačkoj borbi. Nadam se da će ovo groblje podsjetiti sve Mostarce na vremena jedinstva. Nadam se da će Mostar i Partizansko groblje opet početi da spajaju, umjesto da dijele.


 
Kroz obnavljanje Partizanskog groblja dokazali smo našu opredljenost da čuvamo i njegujemo najslavnije trenutke naše istorije. 


 
Ovdje naravno nećemo stati. Vlada Federacije će i dalje nastaviti da ulaže u obnavljanje svih istorijskih spomenika na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine.


Istorija naše zemlje je prepuna svijetlih tačaka. Daje nam pravo da budemo ponosni na naše pretke. Daje nam i svijetle primjere, uzore, te nas uči kako gradimo državu za sve Bosance i Hercegovce: državu bez podjela, a sa zajedničkim ciljevima.

 

Wigemark na Partizanskom groblju: Ove vrijednosti su utkane u temelje EU

 

Šef Delegacije EU u BiH, ambasador Lars Gunnar Wigemark prisustvovao je danas obilježavanju Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom koje je upriličeno na obnovljenom Partizanskom spomen-groblju u Mostaru.


- Velika mi je čast da sam danas ovdje na ovaj veliki dan kada obilježavamo Dan Evrope, dan koji je u suštini okrenut budućnosti, ali istovremeno je i prilika da se podsjetimo prošlosti u kojoj su mnoge žene i muškarci položili svoje živote - kazao je Wigemark na početku svog obraćanja prisutnima.

 
Nesumnjivo, kako je kazao, ovaj dan jedan je od najvažnijih trenutaka u modernoj historiji Evrope, koja je nažalost svjedočila prevelikom broju sukoba i krvoprolića.

 
- Samo nekih pet godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, jedan od najvažnijih trenutaka je kada je tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman nazvao svog njemačkog kolegu, dojučerašnjeg zakletog neprijatelja, kako bi razgovarali. Schumanova gesta je time otvorila put pomirenju, saradnji i razumijevanju dotad nezabilježenom u Evropi i utrla put prijeko potrebnom pomirenju i izlječenju od rana - naveo je Wigemark.

 
U svojoj sada već poznatoj Deklaraciji o vrijednostima koje su postale jedan od temelja EU, Schuman govori o jednakosti, uvažavanju ljudskih prava i spremnosti na međusobnu saradnju u pravcu zajedničkog dobra i digniteta svih.

 
- Mislim da su upravo ove vrijednosti utkane i u ovaj spomenik koji je projektovao slavni arhitekta Bogdan Bogdanović. On je rekao da je Partizansko groblje napravljeno po uzoru na sam Mostar kako bi gledalo u srce grada i podsjećalo nas sve na univerzalne vrijednosti koje nas povezuju. Arhitekt kaže da svaki ovaj kamen priča svoju priču, priču svakog mladog i starog čovjeka koji je dao svoj život i koji je u tim najtežim vremenima za Evropu imao snage i hrabrosti da podnese svoj dio odgovornosti - kazao je ambasador Wigemark.
 

Koliko god pričali o ovim vrijednostima, dodao je, one će uvijek biti podjednako važne i uvijek će nam dobro doći da se na njih podsjetimo.

 
- Ove vrijednosti su utkane u same temelje EU, unije slobodnih, jednakopravnih građana EU kao jednog od najuspješnijih primjera mira i pomirenja u modernoj historiji, u okviru projekta za koji želimo da i BiH postane dio. Mi nismo nikakvo carstvo, država koja osvaja druge države. Mi smo unija nezavisnih država koje dijele zajedničke vrijednosti i čija članica postajete slobodnom svojom voljom - naglasio je Wigemark.
 

Denis Zvizdić na Partizanskom groblju: Fašizam ima hiljadu lica 


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić prisustvovao je danas, na obnovljenom Partizanskom spomen-groblju u Mostaru, obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope. U svom obraćanju, između ostalog, naveo je sljedeće: 


Poštovani,

 

Prije tačno sedam mjeseci sam, zajedno sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem, posjetio ovaj nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i zatekao  prizor koji nas je i rastužio i razočarao.  Cijela graditeljska cjelina i jedan od najznačajnijih i najljepših ambijentalnih spomenika antifašizmu, ne samo u BiH nego i na području cijele regije bivše Jugoslavije, pa i Balkana, bio je devastiran i zapušten i izložen dugogodišnjem divljanju vandala i neofašista.

 
Tada smo, pred svim dobronamjernim Mostarcima, Bosancima, Hercegovcima i poštovaocima ovog grandioznog spomenika podignutog u slavu antifašizma, patriotizma, rodoljublja i čovjekoljublja, dali čvrsto obećanje da nećemo odćutati na barbarsko uništavanje i civilizacijsku sramotu koju smo tada zatekli. I nismo. 

 
Podržali smo inicijative mostarskih institucija i entuzijasta  iz Centra za mir i multietničku saradnju, Odbora za podršku obnovi ovog nacionalnog spomenika, Mostarskog kruga i drugih brojnih prijatelja i poštovalaca tekovina antifašističke borbe, humanističkih vrijednosti  i dobre tradicije njegovanja međuljudskih odnosa i respekta prema vrijednostima iz prošlosti, te smo premijer Novalić i ja, zajednički  okupili veliki  broj prijatelja projekta, sa nivoa federalnih, kantonalnih i gradskih vlasti, kao i  donatora koji su, svako na svoj način i u okviru svojih mogućnosti, uzeli učešće i podržali projekte obnove i revitalizacije pojedinačnih spomeničkih cjelina.


Nastavak čitajte OVDJE.

 


 
(Vijesti.ba/DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook