sastanak u beogradu

Članovi kolegijuma oba doma PSBiH razgovarali s Anom Brnabić: Evo o čemu je bilo riječi

Front09.05.18, 17:19h

Članovi kolegijuma oba doma PSBiH razgovarali s Anom Brnabić: Evo o čemu je bilo riječi
U nastavku dvodnevne zvanične posjete Republici Srbiji, bh. delegacija sutra će se u Beogradu sastati i s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem

 

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mladen Bosić, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i njihovi zamjenici Šefik Džaferović, Borjana Krišto, Safet Softić i Bariša Čolak sastali su se danas u Beogradu, u okviru dvodnevne zvanične posjete Republici Srbiji, sa predsjednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić. 

 

Tokom razgovora, kojim su dominirala pitanja unapređenja političkih i ekonomskih odnosa dviju susjednih i prijateljskih zemalja, kao i pitanja regionalne stabilnosti, infrastrukturnog povezivanja i međusobne podrške u procesu evropskih integracija, sagovornici su zajednički konstatovali da Bosna i Hercegovina i Republika Srbija predstavljaju veoma značajne političke i ekonomske partnere čiji dobri odnosi jesu ključni za stabilnost cijelog regiona. 

 

Potvrđeno je zajedničko opredjeljenje da, kroz međusobnu podršku u procesu evropskih integracija, BiH i Srbija nastave da ulažu napor za očuvanje mira i stabilnosti, čime se, kako je rečeno, relaksiraju i unutrašnji politički odnosi u obje države. S tim u vezi, pozdravljena je činjenica da je Bosna i Hercegovina predala odgovore na Upitnik Evropske komisije, te upozoreno na to da ne bi bilo dobro da bilo koja zemlja u regionu zapadnog Balkana zaostaje u procesu evropskih integracija. 

 

Zajednički je naglašeno da postoji ogroman interes da se dijalogom i u što skorije vrijeme riješe sva otvorena pitanja u odnosima dviju država, posebno pitanje odnosa prema prošlosti, pitanje granice, kao i imovinsko – pravna pitanja. 

 

Razgovaralo se i o izgradnji i trasama autoputa Sarajevo – Beograd, za koji je ocijenjeno da će biti od ogromne koristi za obje države i u političkom i u ekonomskom pogledu, posebno kad je riječ o povećanju stranih investicija. Pomenuto je i pitanje ukidanja rominga u državama regiona, što bi, kako je rečeno, bio veliki pozitivan signal i za Evropsku uniju i za sve građane država Zapadnog Balkana. 

 

Takođe su pomenuta i pitanja međusobnog priznavanja diploma, olakšavanja dobijanja radnih viza, kao i pitanje usklađivanja carinskih propisa i olakšavanje prelaska granice s ciljem povećanja razmjene ljudi, roba i kapitala. 

 

Izraženo je zajedničko uvjerenje da će ova posjeta, posebno u formatu svih članova kolegijuma oba doma PSBiH, predstavljati značajan iskorak u odnosima dviju zemalja na svim poljima. 

 

U nastavku dvodnevne zvanične posjete Republici Srbiji, bh. delegacija sutra će se u Beogradu sastati i s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, saopćeno je iz PSBiH.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook