Putin ga predložio odmah poslije inauguracije

Ruska Duma izglasala da Medvedev ponovo bude na čelu Vlade

Hronika08.05.18, 20:18h

Ruska Duma izglasala da Medvedev ponovo bude na čelu Vlade
Želim da zahvalim predsjedniku Putinu na ukazanom povjerenju i za to što me predložio za premijera, rekao je Medvedev

 

Ruska Duma izglasala je u utorak da Dmitrij Medvedev ponovo bude na čelu Vlade Rusije.

 

Od 433 poslanika njega su podržala 374, dok ih je 56 bilo protiv, prenosi agencija TASS.

 

Predsjednik Rusije Vladimir Putin odmah poslije inauguracije u ponedjeljak predložio je Medvedeva za novog premijera.

 

Medvedev je prethodno, obraćajući se deputatima u Dumi, rekao da će Rusiji biti potrebno da potroši najmanje 125 milijardi dolara dodatnog novca u narednih šest godina kako bi se ispunili ekonomski ciljevi koje je u dekretima postavio predsjednik Rusije.

 

Takođe je rekao da će Vlada Rusije uskoro pripremiti prijedloge za promjenu starosne granice za odlazak u penziju.

 

Medvedev je naglasio da je spreman da učini sve za razvoj Rusije ako bude izabran na tu dužnost.

 

- Želim da zahvalim predsjedniku Putinu na ukazanom povjerenju i za to što me predložio za premijera. Tu nije riječ samo o povjerenju nego i o ogromnoj odgovornosti. U slučaju da budu donijete određene odluke spreman sam da učinim sve za razvoj naše zemlje, Rusije - rekao je Medvedev obraćajući se poslanicima Dume na plenarnom zasjedanju, na kojem je razmatrana njegova kandidatura.

 

On je rekao da je šef države naznačio koji su nacionalni ciljevi razvoja i da je to logika koju i vlada treba da slijedi.

 

Prema mišljenju Medvedeva, podrška makroekonomskoj stabilnosti i dalje je veoma važan zadatak, a tempo rasta mora da bude veći od tempa rasta onih zemalja koje sa tog aspekta zauzimaju sredinu u svijetu.

 

- Precizno planiranje, finansijski resursi, kadrovi i efikasni mehanizmi ključni su elementi razvoja Rusije - dodao je Medvedev, prenosi Al Jazeera. 

 

Istakao je da Rusija nema namjeru da se izoluje od svijeta te da će biti dio međunarodne agende.

 

Predsjednik Putin je pred poslanicima ocijenio da je Vlada radila pošteno i profesionalno.

 

Medvedev je na čelu Vlade Rusije od 2012., a na tu poziciju došao je s funkcije predsjednika države, koju je obavljao od 2008. godine.

 

Na mjestu šefa države naslijedio je Putina, koji je po isteku drugog predsjedničkog mandata naredne četiri godine bio premijer Rusije da bi se potom 2012. ponovo kandidovao i pobjedio na predsjedničkim izborima, podsjeća Al Jazeera.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!