Protesti u Banjaluci traju više od 40 dana

Oglasio se MUP RS: Optužbe da je policija doprinijela tragediji Davida Dragičevića su lažne, čak smo napravili i presedan...

Hronika08.05.18, 17:33h

Oglasio se MUP RS: Optužbe da je policija doprinijela tragediji Davida Dragičevića su lažne, čak smo napravili i presedan...
Na ovom predmetu direktno su bila angažovana 22 policijska službenika i pet rukovodnih radnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet i Policijske uprave Banja Luka, saopćeno je iz MUP-a RS

 

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) danas su saopćili da osuđuju "iznošenje lažnih optužbi pojedinaca i medija, da su policijski službenici ovog ministarstva na bilo koji način doprinijeli tragediji Davida Dragičevića, odnosno prikrivali rasvjetljavanje ovog slučaja“.

 

- Ovom prilikom se posebno osvrćemo na navode Davora Dragičevića, koje su prenijeli mediji, da je policijska službenica Gorana Rečević prijetila određenoj osobi s ciljem uticaja na njenu izjavu koju je dala u svojstvu svjedoka – navodi se u saopćenju iz entitetske policije.

 

Na ovom predmetu direktno su, kako se dodaje, bila angažovana 22 policijska službenika i pet rukovodnih radnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet i Policijske uprave Banja Luka.

 

Iz MUPRS-a navode da su policijski službenici u okviru ovog predmeta uzeli 88 izjava od osoba u svojstvu svjedoka, obavili 40 informativnih razgovora s osobama o čemu su sačinjene službene zabilješke, izvršili poligrafsko testiranje većeg broja osoba, izvršili izuzimanje video nadzora u gradu Banja Luka, na osnovu kojih je utvrđeno kretanje pokojnog Davida Dragičevića u noći tragičnog stradanja, izvršili radnje uviđaja uz nadzor nadležnog tužioca, te sve uredno zadokumentovali i uz izvještaj dostavili nadležnom tužilaštvu.

 

Svaka osoba, koja je saslušana u svojstvu svjedoka, je poučena o svojim pravima i obavezama u smislu odredbi Zakona o krivičnom postupku RS-a što je potvrdila svojim potpisom na zapisnik. Uz sve to, dodaju iz MUPRS-a, uvažen je zahtjev Davora Dragičevića, čime je napravljen i presedan, te je predmet predat u nadležnost i dalji rad pripadnika Uprave kriminalističke policije.

 

- Prateći javne istupe, kao i oglašavanja na društvenim mrežama, zaključili smo da određene osobe i grupe, koje su se našli u predmetima obrade samog Ministarstva, koriste tragičnu smrt Davida Dragičevića da bi vršili pritisak na rad pripadnika MUPRS-a. Bez obzira na sve pritiske Ministarstvo će u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima nastaviti rad na svim predmetima iz svoje nadležnosti – navode iz policije.

 

Građani okupljeni u grupu “Pravda za Davida”, i na protestima koji traju više od 40 dana u Banjoj Luci, traže da se utvrdi ko je odgovoran za, kako tvrde, ubistvo Dragičevića, jer odbacuju prvobitne tvrdnje policije da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela.

 

Na zahtjev poslanika opozicije za 10. maj je najavljena i posebna sjednica entitetskog parlamenta o stanju bezbjednosti u Banjoj Luci i Republici Srpskoj - ''Pravda za Davida - Pravda za Sve''.

 

Beživotno tijelo tog 21-godišnjeg mladića pronađeno je 24. marta na ušću Crkvine u Vrbas u Banjoj Luci, a iako je policija u prvim informacijama sumnjala u zadesnu smrt, njegova porodica to ne prihvata i smatra da je ubijen.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook