Prijeti li nam novi oblik gripe?

Dok Gates ulaže milione u borbu protiv pandemije, stručnjaci upozoravaju: Najveća opasnost prijeti od...

Hronika07.05.18, 20:29h

Dok Gates ulaže milione u borbu protiv pandemije, stručnjaci upozoravaju: Najveća opasnost prijeti od...
Gates strahove argumentuje rezultatima simulacije Instituta za modelovanje bolesti, koji navode da bi novi oblik gripa, sličan španskom gripu, koji je 1918. godine ubio 50 miliona ljudi, danas za šest mjeseci ubio 30 miliona

 

Milijarder Bill Gates ulaže velike pare u lijekove protiv moguće pandemije mutiranog gripa, dok eksperti tvrde da takvo širenje zaraze nije realno.

 

Čovječanstvu prijeti nova smrtonosna bolest koja će izazvati globalnu pandemiju, a svijet na to nije spreman, tvrdi Gates.

 

Ove godine, u istraživanje univerzalne vakcine protiv gripa Gates ulaže 12 miliona dolara.

 

On u tome ima interes, tvrde eksperti, pa tako, s vremena na vrijeme, uporedo sa ulaganjima, "podrgrijava" stara strahovanja od virusa koji će, navodno, čovječanstvu nanijeti velike gubitke.

 

Pogubne posljedice moguće pandemije gripa bile su tema i prije desetak godina, kad se na istoku Azije širio smrtonosni ptičiji grip, odnoseći i ljudske živote.

 

Ta globalna prijetnja pokazala se promašenom, jer virus nije mutirao do stadijuma koji bi mu omogućio brzo širenje među ljudima, a sporadični slučajevi ptičjeg gripa među divljim pticama i na peradarskim farmama u Evropi uspješno su i brzo stavljeni pod kontrolu.

 

U međuvremenu, dogodila se i pandemija svinjskog gripa, koja je svijetu donijela nešto težu sezonu gripa sa više smrtnih slučajeva od uobičajene, ali je ostala daleko od katastrofalne, kako su neki prognozirali.

 

Gates, ipak, smatra da je spremnost država svijeta za slučaj pandemije na niskom nivou.

 

Vjerovatnoća da će se takva bolest pojaviti, prema njegovom mišljenju, sve više raste: pojavljuju se novi patogeni, svjetska populacija raste, a sve je lakše laboratorijski stvoriti opasne bolesti.

 

Gates strahove argumentuje rezultatima simulacije Instituta za modelovanje bolesti, koji navode da bi novi oblik gripa, sličan španskom gripu, koji je 1918. godine ubio 50 miliona ljudi, danas za šest mjeseci ubio 30 miliona.

 

Međutim, stručnjaci za viruse imaju drugačije viđenje - prijetnju virusa razvijenih u laboratoriji smatraju malo vjerovatnom.

 

Najveći izazov ljudskom rodu, prema mišljenju virusologa, predstavlja virus običnog gripa, u kome vide realnu pretnju koja iz godine u godinu ugrožava brojne ljudske živote, navode naučni portali.

 

(Blic, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook