RADE PO DESET I VIŠE SATI

Posao iz pakla: U jednoj od najvećih svjetskih firmi radnici uriniraju u boce, nema pauze, nema bolovanja...

Biznis Klub05.05.18, 14:45h

Posao iz pakla: U jednoj od najvećih svjetskih firmi radnici uriniraju u boce, nema pauze, nema bolovanja...
Novinar James Bloodworth radio je u skladištu kompanije i nakon što je njegova priča izašla na vidjelo, počeli su se javljati i drugi zaposlenici da ispričaju što sve proživljavaju na svom radnom mjestu, a njihove je priče prenio Business Insider.

 


"Bez razgovora s kolegama niti vremena za odlazak na WC ili ručak, kažnjavanje zbog uzimanja bolovanja, smjene od deset i više sati i sve to za čak 2.250 dolara mjesečno" - ono je što bi trebalo pisati u Amazonovom oglasu za posao u skladištu. 

 

Prema pričama Amazonovih radnika, upravo to su njihovi radni uvjeti, jer kako bi Amazon mogao dostaviti pošiljke brzinom kojom to radi, njegovi radnici moraju pretrpjeti navedeno.


Naime, novinar James Bloodworth radio je u skladištu kompanije i nakon što je njegova priča izašla na vidjelo, počeli su se javljati i drugi zaposlenici da ispričaju što sve proživljavaju na svom radnom mjestu, a njihove je priče prenio Business Insider.


- Radnici uglavnom ne uzimaju pauze za odlazak na WC zbog straha da ne ispune norme pa uriniraju u boce ili kante za smeće. Nisam nikada svjedočio samom činu, ali sam naišao na boce pune urina, a odvratan smrad me doveo i do punih kanti – rekao je novinar, prenosi Jutarnji.hr.


U Amazonu su, naravno, odbili sve optužbe.


- Amazon pruža sigurno i pozitivno radno mjesto za više od pola miliona ljudi diljem svijeta s kompetitivnim plaćama i benefitima od prvog dana. Posvećeni smo brizi za naše zaposlenike s dostojanstvom i poštovanjem. Ne priznajemo ove optužbe kao portret aktivnosti u našim zgradama – izjavila je glasnogovornica kompanije.


Ipak, radi se o tvrtki koja je samo u prva tri mjeseca tekuće godine ostvarila 51 milijardu dolara prihoda od prodaje i neto dobit od 1,63 milijardu dolara, a tzv. “kompetitivna plaća” za radnike u skladištima iznosi oko 2.250 dolara mjesečno, što za toliko veliku kompaniju i za američki ili britanski standard i nije baš kompetitivno. “Benefiti” su vjerojatno smjene duže od deset sati bez mogućnosti odlaska na WC ili ručak.


No, u Amazonu se s time ne slažu te su objasnili da svaki zaposlenik ima pauze i za WC i za ručak. I to doista jest tako, no kada se u obzir uzme vrijeme potrebno za dolazak do WC-a i kantine, teško je ispuniti zadane norme. Naime, svaki zaposlenik pri ulasku i izlasku iz skladišta (a unutar skladišta nema WC-a) mora proći kroz detektor metala za koji je uvijek velik red te se tako gubi i po deset minuta (u jednom “smjeru”).


- Nisam ništa pila kako ne bih morala ići na WC jer bih tako gubila deset do petnaest minuta. To vrijeme je bilo praćeno te smo dobivali kaznene bodove za uzimanje pauze – jedna je od priča iz skladišta Amazona, dok je drugi zaposlenik ispričao da je norme mogao ispuniti samo kada nije uzimao nikakve pauze i nije ni sa kime pričao.


Osim toga, Bloodworth je dobio negativan bod i kada je svog šefa tražio bolovanje unatoč tome što ga je to tražio unutar vremena određenog pravilnikom te je bio u mogućnosti donijeti mu liječničku ispričnicu. Prema Business Insideru, spomenuti novinar nije jedini kojem zdravstveni problemi nisu donijeli olakšanje tereta na poslu. Naime, jedan od zaposlenika imao je napadaj astme tokom radnog vremena te, iako je tražio premještaj na manje fizički zahtjevno mjesto, do toga nije došlo.


- Rečeno mi je da nemam izbora, da moram raditi ono što se od mene traži – ispričao je. Amazon je odbio komentirati te navode, a sve navedeno baca veoma ružnu sliku na kompaniju. No, izvršni direktor tvrtke ne slaže se ni s čim ispričanim.


- Veoma sam ponosan radnim uvjetima i plaćama koje pružamo – izjavio je Jeff Bezos, najbogatiji čovjek svijeta, koji je većinu svog bogatstva u vrijednosti od 131 milijardu dolara zaradio upravo u Amazonu.

 

(Jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook