Dodjela posljednji put otkazana tokom Drugog svjetskog rata

Zbog seksualnog zlostavljanja ove godine nema Nobelove nagrade za književnost

Kultura04.05.18, 10:29h

Zbog seksualnog zlostavljanja ove godine nema Nobelove nagrade za književnost
U proteklih nekoliko tjedana Švedsku akademiju napustilo je šest uglednih članova, uključujući i direktoricu Saru Danius

 

Ovogodišnja dodjela Nobelove nagrade za književnost je odgođena, saopćila je jutros švedska Akademija.
 

Problemi u Akademiji počeli su nakon što su se pojavile teške optužbe na račun Jean-Claudea Arnaulta, uglednog francuskog fotografa i supruga Katarine Frostenson, članice Akademije. Više žena optužilo ga je krajem prošle godine za seksualno zlostavljanje. Također, Akademija je pod istragom zbog sukoba interesa, odnosno zbog financiranja rada kulturnog centra u vlasništvu Arnaulta i Frostenson.

 
U proteklih nekoliko sedmica Švedsku akademiju napustilo je šest uglednih članova, uključujući i direktoricu Saru Danius.
 

Datum dodjele će biti objavljen naknadno
 

"Članovi koji su sudjelovali na sastanku odlučili su odgoditi dodjelu zbog manjka povjerenja javnosti u instituciju", rekao je za Reuters službenik Švedske akademije Louis Hedberg.
 


Švedska akademija objavila je da će zbog ovoga skandala dobitnika nagrade za 2018. objaviti 2019., s pobjednikom za tu godinu.
 

Posljednji put dodjela nagrade za književnost otkazana je 1943. godine, tokom Drugog svjetskog rata.
 

"Neželjena intimnost"
 

Arnaulta je čak 18 žena optužilo za seksualno zlostavljanje u razdoblju od 1996. do 2017. godine. Dvije žene svoje su priče ispričale javno. Iako je Akademija odmah saopćila kako prekida sve veze s Arnaultom, ubrzo su se pojavile i nove, još teže optužbe.
 

Nekoliko djelatnica Akademije optužilo je Arnaulta da ih je prisilio na "neželjenu intimnost". Ubrzo je otkriveno kako su neki članovi Akademije znali za zlostavljanje koje se događalo, ali su ga pokušali zataškati. Arnault sve optužbe odbacuje.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook