Pokušaj ubistva

Stisnuo gas i pokazao mu srednji prst: Sudski policajac htio pregaziti šefa zatvora

Hronika03.05.18, 19:43h

Stisnuo gas i pokazao mu srednji prst: Sudski policajac htio pregaziti šefa zatvora
Upravitelju pulskog zatvora koji je pretrpio popriličan strah nije preostalo drugo nego slučaj pokušaja gaženja automobilom i zastrašivanja s primjesom prijetnje prijaviti pulskoj policiji. Jurešić je uhapšen iste noći

 

Goran Terković, prvi čovjek pulskog zatvora prošlog je ponedjeljka ujutro, zajedno sa svojim zamjenikom, izašao iz zatvorske zgrade na ulicu u Puli. Ispred samog ulaza u zatvor na njega se velikom brzinom sa svojim "peugeotom 206" naletio sudski policajac Sanjin Jurešić, koji je inače suspendiran.

 

Terković je skočio ulijevo kako bi izbjegao nalet "peugeota", a Jurešić se zaustavio pored svog šefa, podrugljivo se nasmijao, pokazao mu srednji prst desne ruke i pobjegao.

 

Upravitelju pulskog zatvora koji je pretrpio popriličan strah nije preostalo drugo nego slučaj pokušaja gaženja automobilom i zastrašivanja s primjesom prijetnje prijaviti pulskoj policiji. Jurešić je uhapšen iste noći.

 

- Temeljem prijave oštećenog 48-godišnjeg hrvatskog državljanina pulska policija je provela kriminalističko istraživanje nad 30-godišnjakom te utvrdila sumnju da je počinio krivično djelo prijetnja. Muškarac se sumnjiči da je 23. aprila oko 10.30 sati u Kranjčevićevoj ulici u Puli ozbiljno zaprijetio 48-godišnjaku tako što je automobilom krenuo prema njemu te je muškarac u cilju izbjegavanja udara u automobil odskočio u stranu. Osumnjičeni muškarac 24. aprila priveden je u pritvorsku jedinicu PU istarske - kaže Nataša Vitasović iz istarske policije.

 

Dokaže li se krivnja Jurešiću mogao bi zaraditi kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina. Dok traje postupak protiv Jurešića, pulsko Općinsko državno tužilaštvo zabranilo mu je približavanje Terkoviću na udaljenost manju od stotinu metara te bilo kakav kontakt.

 

Prijavljeni Jurešić jedan je od petorice sudskih policajaca pulskog zatvora koji su osumnjičeni za propuste u obavljanju službe i prouzročenu smrt iz nehata zatvorenika Bojana Bešića, koji je sredinom novembra 2015. poginuo u požaru zatvorske ćelije. Bešić je, zbog propusta pravosudnih policajaca prilikom pregleda, u specijalnu izolacijsku ćeliju uspio prošvercovati upaljač kojim je zapalio izolacijsku oblogu što je ubrzo dovelo do tragedije. Zbog smrti njegova porodica od države potražuje nešto manje od 1,2 miliona kuna (oko 316.500 KM).

 

(24sata, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook