Provedene protivepidemijske mjere

Epidemija morbila u Banjoj Luci: Oboljelo devet osoba, a ukupno u RS 31 osoba

Hronika03.05.18, 18:17h

Epidemija morbila u Banjoj Luci: Oboljelo devet osoba, a ukupno u RS 31 osoba
Šest oboljelih je trenutno hospitalizovano u Klinici za infektivne bolesti, a dvoje imaju blage simptome, te su izolovani od ostalih štićenika Doma u posebnoj prostoriji

 

Na teritoriji grada Banja Luka danas je proglašena epidemija morbila, nakon što je u Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" od ove bolesti oboljelo devet osoba, a ukupno u RS 31 osoba. 

 

Iz Instituta za javno zdravstvo RS-a su saopćili da je prvi slučaj morbila među štićenicima tog doma prijavljen 24. aprila, a pacijent je hospitalizovan 23. aprila na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS. 

 

Morbili su potvrđeni laboratorijski 30. aprila, a pacijent, koji nije bio vakcinisan MRP vakcinom, je otpušten sa bolničkog liječenja i stabilnog je zdravstvenog stanja. 

 

Nakon prijave prvog oboljelog, još osam štićenika Doma dobilo je simptome morbila i svi su bili u bližem kontaktu sa oboljelim. 

 

Šest oboljelih je trenutno hospitalizovano u Klinici za infektivne bolesti, a dvoje imaju blage simptome, te su izolovani od ostalih štićenika Doma u posebnoj prostoriji. 

 

Od osmoro novooboljele djece, šestoro nije bilo vakcinisano, a dvoje nepotpuno vakcinisano protiv morbila prije pojave ove bolesti u Domu "Rada Vranješević". 

 

Sva oboljela djeca su stabilnog zdravstvenog stanja i bez komplikacija. Preporučene higijensko epidemiološke mjere u Domu se, kako se dodaje, i dalje sprovode, a štićenicima je preporučeno da za sada ne pohađaju nastavu u svojim školama. 

 

Predstavnici higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Banja Luka su 24. aprila sproveli epidemiološko anketiranje i istraživanje u Domu "Rada Vranješević", nakon čega su, uz preporuku Instituta za javno zdravstvo RS, provedene protivepidemijske mjere.

 

(Fena/az)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!