Pozvali na reformu Izbornog zakona

Mogherini i Hahn: Budući izborni rezultati ne mogu biti talac partijskih interesa

Front02.05.18, 14:48h

Mogherini i Hahn: Budući izborni rezultati ne mogu biti talac partijskih interesa
Trenutni napori na potpomaganju razgovora koje predvode ambasadori Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država su pružili, smatraju, okvir u kojem je moguće iznaći rješenje

 

Visoka predstavnica vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Federica Mogherini i evropski komesar za proširenje politiku susjedstva Johannesa Hahn pozvali su danas na reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini za izbor u Dom naroda Federacije BiH, jasno kazavši da budući izborni rezultati ne mogu biti taoc partijskih interesa. 

 

Kako su u zajedničkom saopćenju podsjetili, u nedavnom izvještaju o BiH, Evropska komisija je pozvala političke lidere da preuzmu odgovornost i pokažu spremnost na kompromis o rješenju po pitanju indirektnog izbora u Dom naroda entiteta Federacije BiH. 

 

- U vezi ranije preuzetih obaveza, politički lideri tek treba da postignu dogovor o tome kako izmijeniti odredbe izbornog zakonodavstva nakon nedavnih odluka Ustavnog suda BiH - pojasnili su Mogherini i Hahn. 

 

Trenutni napori na potpomaganju razgovora koje predvode ambasadori Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država su pružili, smatraju, okvir u kojem je moguće iznaći rješenje. 

 

Izrazili su očekivanje da bh. lideri bez odgađanja postignu kompromis u najboljem interesu svoje zemlje, upozorivši da ukoliko se rezultati općih izbora ne budu mogli implementirati, formiranje nove vlasti bi moglo biti ugroženo. 

 

Podsjetili su u saopćenju proslijeđenom iz Delegacije EU u BiH da će Centralna izborna komisija BiH u narednim danima raspisati oktobarske opće izbore te su izrazili uvjerenje da će CIK provoditi svoj mandat na nezavisan i profesionalan način. 

 

- Održavanje izbora i implementacija njihovih rezultata, uključujući i ispravno funkcioniranje institucija, predstavlja osnovni demokratski uvjet za bilo koju zemlju koja teži ka članstvu u EU. Budući izborni rezultati ne mogu biti taoc partijskih interesa - zaključili su u zajedničkom saopćenju Mogherini i Hahn.

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook