zašto slavimo prvi maj i šta nam je donio

Međunarodni praznik rada: Počelo je još 1890., ali prije toga krvlju je ugušen štrajk 40.000 čikaških radnika...

Nedjeljni magazin01.05.18, 08:49h

Međunarodni praznik rada: Počelo je još 1890., ali prije toga krvlju je ugušen štrajk 40.000 čikaških radnika...
U Francuskoj, na primjer, samo u Parizu je učestvovalo više od 100 hiljada radnika

 

Širom svijeta danas se obilježava Prvi maj - Međunarodni praznik rada.

 

U dane praznika neće raditi entitetski organi, organi jedinica lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i osobe koje profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti u entitetima Federacija BiH i Republika Srpska, kao ni u Distriktu Brčko.

 

Prvi maj, Međunarodni praznik rada, predstavlja dan solidarnosti radnih ljudi cijelog svijeta. Slavi se od 1890. godine nakon odluke donesene na 1. Kongresu II Internacionale u Parizu, jula 1889. godine. Povod toj odluci bio je krvlju ugušen štrajk 40 hiljada čikaških radnika, 1. maja 1886. godine.

 

Oni su tražili 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati za kulturno uzdizanje. Kongres je odlučio da svake godine 1. maja radnička klasa manifestira demonstracijama svoju solidarnost u borbi za osmosatni radni dan. Već 1890. i narednih godina 1. maj se proslavljao masovnih mitinzima i demonstracijama proleterijata, kao i sukobima s policijom.

 

U Francuskoj, na primjer, samo u Parizu je učestvovalo više od 100 hiljada radnika. U našoj zemlji prve demonstracije održane su 1906. godine. Nakon II Svjetskog rata 1. maj počeo se slaviti u znaku borbe za očuvanje svjetskog mira.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook