NAKON SKUPA U BIHAĆU

U Tuzli i Zenici mitinzi podrške generalu Dudakoviću i oficirima Petog korpusa

Front30.04.18, 14:20h

U Tuzli i Zenici mitinzi podrške generalu Dudakoviću i oficirima Petog korpusa
Skupu je prisustvovalo oko 200 preživjelih boraca i građana Tuzle, kao i članice UG "Žene Srebrenice“, predstavnici drugih nevladinih organizacija i kantonalnih vlasti

 

Miting podrške bivšem komandantu 5. korpusa Armije BiH generalu Atifu Dudakoviću i još dvanaestorici njegovih suboraca, nedavno uhapšenih pod sumnjom da su počinili ratni zločin u Krajini, održan je danas na Trgu žrtava Srebrenice u Tuzli, u organizaciji Koordinacije boračkih udruženja Tuzlanskog kantona.

 

Skupu je prisustvovalo oko 200 preživjelih boraca i građana Tuzle, kao i članice UG "Žene Srebrenice“, predstavnici drugih nevladinih organizacija i kantonalnih vlasti.  

 

Generalna poruka s mitinga u Tuzli glasi: "General Dudaković i ostali uhapšeni istinski su heroji i takvi će ostati zauvijek“.

 

Predsjednik Koordinacije boračkih udruženja TK Fahrudin Hasanović naglasio je u govoru da se na ovakav način više nikada ne smiju hapsiti pripadnici Armije BiH, a pogotovo ratni komandanti koji su zaslužni za slobodu koju danas uživaju svi građani BiH.

 

- Svi časni pripadnici Armije RBiH svakom policajcu u državi, a posebno sudovima, odazvat će se na poziv i odgovoriti im na sva pitanja koja im žele postaviti. Ukoliko se ovakve stvari budu i dalje dešavale, doći ćemo svi pred tužilaštvo i jasno kazati da se oni ne mogu hapsiti kao da su najveći kriminalci na svijetu. To su heroji BiH i ljudi koji zaslužuju da im se stane mirno i oda najveće poštovanje - rekao je Hasanović.

 

Ratni komandant Četvrte muslimanske slavne brigade Nezim Halilović izrazio je uvjerenje da će se proces generalu Dudakoviću i suborcima voditi u skladu s međunarodnim normama.

 

- U BiH se zna ko je bio agresor, a ko žrtva. Na sudu će se dokazati da su general Dudaković i ostali uhapšeni nevini. Oni su bili i ostali heroji domovine – smatra Halilović.

 

Uime Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja TK skupu se obratio predsjednik Edin Hadžimuhamedović, kazavši da niko ne sumnja u Dudakovićevu nevinost. Poznate su njegove zasluge u ratu s agresorom, rekao je, pa je tim više hapšenje 13-orice junaka rata frapiralo sve istinske domoljube, ali i izazvalo osudu nalogodavaca tog hapšenja.

 

Premijer TK Jakub Suljkanović rekao je da vjeruje u pošten rad pravosudnih institucija.

 

-General Dudaković i njegovi saborci dokazat će svoju nevinost i častan ratni i komandantski put u odbrani BiH od agresije - poručio je Suljkanović.
                
 

Posjećanja radi, Dudaković i još 12 osoba lišeni su slobode u policijskoj akciji u petak, pod sumnjom da su u periodu 1994. i 1995. godine počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Jučer su svi pušteni da se brane sa slobode.

 

Delegacije boračkih organizacija i učesnici mitinga položili su cvijeće na spomen obilježje "Kapija“, na mjestu gdje je 25. maja 1992. godine granata ispaljena podno Ozrena u Petrovu, ubila više od 70. mladih Tuzlaka, a skoro 200 teže i lakše ranila.

 

I u Zenici skup podrške Dudakoviću i ostalim pripadnicima 5. korpusa

 

Na mirnom okupljanju građanima obratio se predsjednik Udruženja Zlatnih ljiljana ZDK-a Alija Redžić, koji je napomenuo da se prema ratnim veteranima treba odnositi s poštovanjem te da u sadašnjem trenutku u Bosni i Hercegovni nisu potrebne nikakve spektakularne akcije prema osobama koje su godinama svima dostupne.

 

-Mi podržavamo sve institucije, i Sud i Tužilaštvo i sve policijske agencije, ali smatramo da su ovdje prekoračili zakonska ovlaštenja i zato želimo da im uputimo javnu kritiku da se to više ne dešava. Pripadnici Petog korpusa i čitave Armije BiH sigurno nisu radili sistematske i planirane zločine. Da je bio pokoji incident mi se slažemo i taj incident ko je napravio treba da odgovara - kazao je Redžić za Fenu.

 

Skup podrške organizovan je i u drugim bh. gradovima, a naredne aktivnosti boračkih uduženja s područja Zeničko-dobojskog kantona biće realizirane u saradnji s federalnim temeljnim boračkim organizacijama.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook