ČESTITKE ZA USPJEŠNU BH. SPORTISTKINJU

Larisa Cerić od danas prva na novoj ranking listi najboljih judašica svijeta

Sport30.04.18, 14:09h

Larisa Cerić od danas prva  na novoj ranking listi najboljih judašica svijeta
Cerić je preuzela vodeću poziciju na novoj svjetskoj ranking listi najboljih judašica svijeta u konkurenciji 149 rangiranih takmičarki u kategoriji više od 78 kg.

 

 

Najbolja bosanskohercegovačka sportašica Larisa Cerić osvojla je srebrenu medalju na Evropskom prvenstvu u judou održanom u Tel Avivu i tako ponovila uspjeh koji je 2013. godine ostvarila u francuskom Motnpellieru.

 

Ukupno je to njena treća seniorska evropska madalja, kojom je potvrdila svjetsku klasu. 

 

Na osnovi ovog rezultata i bodova koje je osvojila na EP, Cerić je preuzela vodeću poziciju na novoj svjetskoj ranking listi najboljih judašica svijeta u konkurenciji 149 rangiranih takmičarki u kategoriji više od 78 kg. 

 

U najtežoj ženskoj kategoriji, Cerić je u Izraelu u eliminacijama zabilježila dvije pobjede u svojoj grupi. Na startu  je savladala Turkinju Sebile Akbulut, dok je u 2. kolu bila bolja od Hrvatice Ivane Maranić.  

 

U polufinalu je nakon iscprljujuće borbe pobijedila Ukrajinku Jelizavetu Kalaninu, a u borbi za titulu poražena je od Francuskinje Romane Dicko

 

Iako nije osvojila zlato, Cerić je na današnjoj pres-konferneciji kazala da je veoma zadovoljna titulom evropske viceprvakinje.

 

- Velika mi je čast što sam napokon došla do te prve pozicije na svjetskoj ranking listi i ponosna sam na tu činjenicu. Dugi niz godina treniram, puno sam uložila u sebe da bih došla do ovih rezultata. Zadnju godinu i po imam stabilnost forme i kontinuitet rezultata. Na svakom takmičenju sam u krugu kandidatkinja za medalje i ponosna sam na tu činjenicu. Na EP-u imala sam jako teške borbe. U svakoj sam dala sve od sebe. Nažalost, u finalu nisam uspjela da osvojim zlato - kazala ja Cerić.

 

Naglasila je da je posebno bila teška polufinalana borba s predstavnicom Ukrajine.  

 

- Obje smo željele da uđemo u finale. U toj borbi sam dala 200 posto. Nažalost, nisam imala dovoljno vremena da se oporavim i uđem svježa u finale. Nisam uspjela da osvojim zlato, ali sam jako zadovoljna i znam da cijela BiH sretna zbog ovog uspjeha te da smo svi zadovoljni zbog ove medalje - kazala je Cerić. 

 

Njen trener i selektor reprezentacije BiH Branislav Crnogorac kazao je da je BiH od sticanja nezavisnosti ukupno osvojila sedam evropskih madalja, od kojih su tri u vlasništvu Larise Cerić.

 

- Od ukupno sedam odličja čak pet su osvojili judisti i zato s ponosom nosimo epitet najtrofejnijeg olimpijskog sporta u BiH. Naravno, nećemo se zadoviljiti s tim, nego ćemo i dalje raditi i nastojati da možda upravo budemo ti koji će osvojiti i prvu olimpijsku seniorsku medalju za BiH. Ova medalja iz Tel Aviva ulijeva nadu da ćemo i na OI u Tokiju biti uspješni - kazao je Crnogorac.

 

Pored evropskog srebra Cerić je u ovoj godini osvojila zlatnu medalju na Grand Slam turniru u ruskom Ekaterinburgu i srebro na Grand Prix turniru u turskoj Antalyji.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook